Biden i Xi Jinping na virtualnom sastanku u ponedjeljak?

Očekuje se da će američki predsjednik Joe Biden i kineski čelnik Xi Jinping održati virtualni sastanak u ponedjeljak, na kojem bi raspravljali o napetostima oko trgovine, ljudskih prava i vojnih aktivnosti, tvrdi Reuters

Peking također želi izbjeći sukobe i usredotočiti se na “pozitivnu konkurenciju”, a istovremeno se zalaže za suradnju u pitanjima poput klimatske krize i okončanja pandemije koronavirusa, rekao je neimenovani kineski dužnosnik.

Okvirni sporazum o jačanju suradnje u borbi protiv klimatskih promjena, koji su predstavile dvije najveće svjetske ekonomije na klimatskoj konferenciji UN-a u Škotskoj, poslao je “prilično pozitivan signal” za nadolazeći sastanak.

Xi će vjerojatno pozvati predsjednika SAD-a da prisustvuje Zimskim olimpijskim igrama 2022. u Pekingu, izvijestio je u četvrtak CNBC, pozivajući se na kineske izvore. Biden i Xi posljednji su put razgovarali 9. rujna, u 90-minutnom razgovoru za koji je visoki američki dužnosnik rekao da su se usredotočili na gospodarska pitanja, klimatske promjene i COVID-19. Američki dužnosnici željeli su da se Biden sastane sa Xijem na marginama summita G20 u Rimu prije dva tjedna, ali Xi još nije putovao izvan Kine otkako je pandemija izbila prije 21 mjesec.

Komentari

komentar

You may also like