Blinken: SAD ne potiče Kijev da napada teritorij Rusije, ali nastavljamo s vojnom pomoći

Američka vlada ne potiče ukrajinske trupe da napadnu teritorij Rusije, ali će nastaviti pružati Ukrajini vojnu pomoć potrebnu za obranu, rekao je američki državni tajnik Antony Blinken novinarima nakon američko-australskih pregovora u utorak u Washingtonu.

Po njegovim riječima, Washington “nije poticao niti omogućavao Ukrajincima napade unutar Rusije”. Međutim, dodao je da su Sjedinjene Države i njihovi saveznici odlučni osigurati vladi u Kijevu “opremu koja im je potrebna da se obrane, da obrane svoj teritorij, da obrane svoju slobodu”, prenosi BBC.

Ruski predsjednik Vladimir Putin više je puta upozorio SAD i njegove saveznike da ne prelaze “crvene linije” isporučujući Ukrajini oružje dugog dometa. NATO je isključio mogućnost isporuke takvog oružja Kijevu, zbog zabrinutosti da bi to moglo dovesti do velike eskalacije s Rusijom. Dvije eksplozije ruskih aerodroma prijavljene su u ponedjeljak, u regijama Rjazanj i Saratov. Na tim se lokacijama nalaze strateški bombarderi koji se koriste za izvođenje redovitih raketnih napada na kritičnu energetsku infrastrukturu Ukrajine. Rusija je rekla da se u utorak dogodio još jedan napad u regiji Kursk koja graniči s Ukrajinom.

Na konferenciji je. Blinken optužio Rusiju da “pokušava uništiti civilnu infrastrukturu koja ljudima omogućuje grijanje, vodu, struju”. Rekao je da Moskva sada “koristi zimu kao oružje” i ” da je to dnevna i noćna stvarnost u Ukrajini”. “Nismo poticali niti omogućili Ukrajince da napadaju unutar Rusije, ali važno je razumjeti što Ukrajinci proživljavaju svaki dan uz stalnu rusku agresiju na njihovu zemlju”, tvrdi. Govoreći zajedno s njim, američki ministar obrane Lloyd Austin istaknuo je da SAD neće spriječiti Ukrajinu da razvije vlastitu sposobnost dalekometnih napada. Washington je Ukrajini već dao više od 19 milijardi dolara vojne pomoći.

Komentari

komentar





You may also like