Rusija NATO-u ne vjeruje

Summit NATO saveza u Londonu, a danas je u tijeku njegov drugi – završni dan, jedan je od glavnih događaja koji ovih dana zaokupljaju najvažnije svjetske medije, ali i političare, pa tako i one ruske. To uopće niti ne čudi s obzirom na katastrofalno stanje rusko-zapadnih odnosa u cjelini, a poglavito između te zemlje i NATO saveza.

Danas se na temu NATO-a osvrnuo i službeni Kremlj, kroz riječi glasnogovornika ruskog predsjednika Dmitrya Peskova.

Potezi tog vojno-političkog saveza prema Rusiji i njegova ekspanzija izazivaju zabrinutost Rusije, kazao je Peskov, komentirajući odluku NATO saveza o povećanju obrambenih rashoda. Pritom je izjavio kako odvojene izjave članica toga saveza o uspostavi odnosa s Rusijom suštinski ne mijenjaju karakter NATO-ovih poteza.

Povećanje izdataka za obranu NATO saveza u idućoj godini za 130 milijardi dolara potvrđuje zabrinutost Moskve, kazao je Peskov. Istodobno se Rusija ne namjerava uključivati u utrku u naoružanju jer bi to bilo pogubno za njezino gospodarstvo, o čemu je već ranije govorio i predsjednik RF Vladimir Putin, izjavio je Peskov.

Peskov je kazao i slijedeće: „Naša sigurnost i paritet u sferi strateške stabilnosti za čitav niz idućih godina i dalje su zajamčeni, a Rusija će nastaviti ići upravo tim putom.“

Podsjećamo: NATO će u 2020. g. povećati vojne rashode za spomenutih 130 milijardi dolara, a u 2024.. za 400 milijardi dolara u usporedbi s 2016. godinom. O tome je izvijestio glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg. Također je ranije kazao kako će se po prvi put u povijesti te vojno-političke organizacije razgovarati o potezima Kine i mogućim zajedničkim odgovorima toj zemlji.
 

TOP TEMA: Zanimljivi signali iz Londona: TRUMP I MACRON ZA SURADNJU S RUSIJOM!

 

 

Komentari

komentar
You may also like