Brod za logistiku stigao u zonu završetka Sjevernog toka 2

Ruski brod za opskrbu Ivan Sidorenko završio je plovidbu iz Kalinjingrada na zapad Baltičkog mora, pridružujući se brodu-cjevopolagaču Akademik Chersky, koji se od subote ujutro nalazi na krajnjoj točci jedne od dovršenih dionica plinovoda Sjeverni tok 2.

U subotu navečer, drugi ruski logistički brod, Finval, isplovilo je iz njemačke luke Murkan, gdje se nalazi logistička baza za izgradnju posljednje preostale dionice spomenutog plinovoda, i kreće prema istoku – nasuprot njegovog kursa, na udaljenosti od 140 kilometara nalazi se brod Akademik Chersky.

Već je ranije objavljeno kako bi Akademik Chersky mogao početi radove na završetku plinovoda Sjeverni tok-2  5. prosinca, tj. od datuma valjanosti dobivene dozvole.

“Prema našim informacijama, (tvrtka projektant plinovoda, op. GN.) Nord Stream 2 planira koristiti Akademik Chersky“, izjavila je Merle Mansfeld, glasnogovornica njemačkog Saveznog ureda za brodarstvo i hidrografiju BSH, za ruski medij  Interfax .

Gazprom je sam odlučio dovršiti izgradnju Sjevernog toka 2 nakon što su Sjedinjene Države uvele sankcije projektantu Sjeverni tok 2. Zbog tih sankcija posao je zaustavio izvođač radova polaganja cijevi, švicarski Allseas. Tri broda te tvrtke sudjelovala su u polaganju cijevi – Pioneering Spirit (najveći specijalizirani brod te vrste na svijetu), Pasijans i Audacia.
Nakon toga, Gazprom je odlučio koristiti vlastiti specijalizirani brod toga tipa Akademik Chersky, dodatno ga moderniziravši u Nakhodki.

Taj je brod u svibnju na Baltik stigao s ruskog Dalekog istoka, nakon čega je u više navrata plovilo između luke Murkan u Njemačkoj,  i luke Kalinjingrad.  Pri tom je svaki put plovio zonom dovršavanja Sjevernog toka 2.

Nedavno smo izvijestili na koji način Njemačka traži izlaz iz američke sankcijske „zamke“ kroz svoje „akrobacije“.

Tako je njemački medij Bild prošloga tjedna izvijestio da bi vlada savezne države Mecklenburg-Zapadno Pomorje mogla utemeljiti  “Fond za klimatske promjene”. Istodobno će proglasiti plinovod Sjeverni tok 2 najvažnijim elementom zaštite okoliša u toj njemačkoj saveznoj državi i učinit će sve što je moguće kako bi se olakšao njegov dovršetak. Bit ideje je da bi zaklada trebala osnovati trgovinsko poduzeće čiji bi se proizvodi i usluge trebali koristiti samo za dovršetak izgradnje plinovoda. Njemačke tvrtke mogle bi tako pružiti svoje usluge Sjevernom toku 2 putom spomenute zaklade i njezine tvrtke. S tehničkog gledišta, tvrtke neće komunicirati s investitorom projekta ovog plinovoda i neće podlijegati sankcijama, navodi Bild. (vidi poveznicu ispod teksta)

Sjeverni tok 2: SAD uvode najstrože sankcije, Njemačka našla izlaz iz američke „zamke“?

 
Komentari

komentar

loading...

You may also like