Burno u BiH nakon posjeta europske delegacije: ‘Komšić je tipični primjer jednog uhljeba’

Stranke bošnjačko-građanskog bloka koje su dio vladajuće koalicije u BiH inzistiraju na cjelovitim izmjenama izbornog zakona, a o tome još nema usuglašenog rješenja, kazao je u srijedu ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković navodeći istodobno kako treba mijenjati ustav, izvještava Hina.

Šef bosanskohercegovačke diplomacije, koji je i lider stranke Narod i pravda (NiP), članice vladajuće koalicije u BiH, kazao je novinarima u Sarajevu kako prijedlog izmjena izbornog zakona što ga je prošlog tjedna predstavio čelnik HDZ BiH Dragan Čović nije usuglašen s bošnjačkim i građanskim partnerima u vlasti. “Nemamo usuglašen prijedlog”, kazao je Konaković komentirajući tu činjenicu.

Tehničke izmjene izbornog zakona u dijelu koji se tiče kontrole procesa glasanja i prebrojavanja glasačkih listića jedan su od uvjeta da bi BiH u ožujku dobila suglasnost Europskog vijeća za otvaranje pristupnih pregovora, no Čović inzistira da se provedu i izmjene vezane za način izbora člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata.

Plenković, Von der Leyen i Rutte u Sarajevu: ‘Povijesna prilika’ za BiH

Presuda ECHR-a

Prema prijedlogu HDZ BiH, hrvatski član državnog vrha birao bi se tako da u tome presudnu ulogu imaju glasovi iz onih županija u Federaciji BiH u kojima Hrvati čine razmjernu ili apsolutnu većinu stanovnika. Na taj je prijedlog reagiralo veleposlanstvo SAD-a u BiH upozoravajući kako se time ne rješava problem presuda Europskog suda za ljudska prava (ECHR) kojima je utvrđena diskriminacija građana BiH u izbornom procesu temeljem njihove etničke pripadnosti ili mjesta prebivališta.





Čovićevo je stajalište kako u parlamentu BiH trenutačno nema dvotrećinske većine nužne za izmjene ustava kojima bi se te presude provele pa predlaže izmjene izbornog zakona za koje je potrebna natpolovična većina u Zastupničkom domu i time riješio problem nastao izborom hrvatskog člana Predsjedništva Željka Komšića u Predsjedništvo BiH glasovima Bošnjaka.

Milanović kritizirao izjavu SAD-a: ‘Nametanje rješenja zakočilo je demokratski napredak BiH’





Izmjene ustava i dalje moguće

Konaković je naznačio kako u bošnjačko-građanskom bloku i dalje vjeruju da je moguće provesti izmjene ustava pa za naredni tjedan najavljuje sastanak s predstavnicima svih parlamentarnih stranaka kako bi se postiglo cjelovito rješenje s ciljem provedbe presuda ECHR-a, a novi model biranja člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata smatra “dijelom tog paketa”.

“Moglo bi biti ozbiljnih pomaka”, kazao je Konaković pojašnjavajući kako su svi suglasni da način izbora članova Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) mora biti promijenjen kako bi se to tijelo depolitiziralo, a tehničke izmjene izbornog zakona su imperativ i njih će, upozorio je Konaković, svakako nametnuti visoki predstavnik Christian Schmidt ne učine li to domaći političari.

Schmidtovo upozorenje urodilo plodom: Političari najavili ‘domaće’ rješenje za Izborni zakon BiH

“Neprimjereno je da Plenković ne ode u instituciju BiH”

Konaković je u srijedu ocijenio neprimjerenom odluku hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da tijekom posjeta Sarajevu u utorak izbjegne odlazak u Predsjedništvo BiH, ali je kritizirao i člana državnog vrha Željka Komšića zbog odnosa prema predsjedniku hrvatske vlade.

“Neprimjereno je da Plenković ne ode u instituciju BiH, kao što je neprimjereno da Komšić nazove Plenkovića Putinom”, kazao je Konaković novinarima u Sarajevu. Na to da je Komšić u jednoj prigodi usporedio odnos hrvatskog premijera prema BiH s Putinovim prema Ukrajini, optužujući ga za miješanje u unutarnje poslove,  u utorak je u Sarajevu podsjetio i sam predsjednik hrvatske vlade.

Premijer Plenković u Sarajevu je bio zajedno s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i predsjednikom nizozemske vlade Markom Rutteom, no na sastanak u Predsjedništvo BiH nije otišao jer se nije želio sastati s Komšićem, koji u Hrvatskoj nije poželjan jer na dužnost hrvatskog člana Predsjedništva nije izabran glasovima Hrvata.

Konaković priželjkivao susret Plenkovića i Komšića

Konaković je istaknuo kako je Plenković dolaskom u Sarajevo pokazao koliko želi pomoći BiH, dodajući da je upravo hrvatski premijer inicirao da s njim dođu Von der Leyen i Rutte kako bi dali poticaj za nastavak reformi nužnih za otvaranje pristupnih pregovora. Ministar vanjskih poslova BiH kaže kako hrvatski premijer na svaki način pokušava pomoći BiH na putu ka europskim integracijama. “To u Bruxellesu ističem na svakom koraku”, kazao je Konaković. Dodao je kako bi bio presretan da je Plenkovića u utorak vidio u Predsjedništvu BiH i da je hrvatski premijer tamo “Komšiću u lice kazao što o njemu misli“.

Konaković smatra da BiH može ispuniti kriterije za otvaranje pristupnih pregovora do ožujka, ali je oprezan u procjeni hoće li se to i dogoditi. Istaknuo je kako će bez obzira na to BiH dosljedno pratiti vanjsku politiku Europske unije i tu neće biti kompromisa “To je naša obveza, mogu članovi Predsjedništva BiH misliti što god hoće ali naš je imperativ usklađenost vanjske politike s EU”, izjavio je Konaković komentirajući različita stajališta u BiH o pitanjima vanjske politike poput odnosa prema ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Željko Komšić (Foto: Nebojša Paraušić / Guliver Image)

Hrvatski ministar vanjskih poslova napao Komšića

Željko Komšić je uhljeb i uzurpator prava hrvatskog naroda u BiH, a hrvatski premijer Andrej Plenković postupio je državnički jer se s njime nije htio sastati prilikom posjeta Sarajevu, poručio je u srijedu hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

„Komšiću nije stalo apsolutno ni do čega osim do vlastitoga ugodnog mjesta. Komšić je tipični primjer jednog uhljeba, uzurpatora na štetu hrvatskog naroda u BiH“, kazao je Grlić Radman novinarima prije sastanka vladajuće koalicije.

„On bi trebao imati toliko morala i upitati se kako može dozvoliti sebi da bude uzurpator mjesta koje mu ne pripada“, poručio je Grlić Radman, dodavši da se za europsku perspektivu BiH bori Plenković i hrvatska vlada, dok Komšić „još uvijek živi u starim obrascima upravljanja bivše države i nije mu stalo do europske perspektive“.

Gordan Grlić Radman (Foto: Guliver image)

“Komšić nema ulogu u reformskom procesu”

„Komšić se pokazao kao osoba koja se htjela samo slikati, on u ovom reformskom procesu Bosne i Hercegovine apsolutno nema nikakvu ulogu i mislim da je on, čak i svjestan toga, stvorio određenu zamku kako bi se važne stvari koje je Plenković učinio za BiH stavile u drugi plan“, smatra Grlić Radman.

„Plenković je postupio državnički jer upravo je time i pokazao poštovanje prema hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini. Svaki službeni susret s Komšićem upravo bi pokazao da se Hrvatska ne drži duha i slova dejtonskog sporazuma“, dodao je.

Grlić Radman odbacio je kritike da Plenković ne poštuje institucije Bosne i Hercegovine, navevši za primjer da je primio u Zagrebu bošnjačkog člana predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i srpsku članicu predsjedništva Željku Cvijanović.

BiH: Schmidt poručio da neće pristati na kompromise u vezi poštivanja Daytonskog sporazuma

Komentari

komentar

You may also like