CNN: Rusija šalje oružje vojsci RSF-a u Sudanu

Skupina plaćenika Wagner koju podržava Kremlj navodno opskrbljuje sudansku paravojnu formaciju projektilima protuzračne obrane. Žestoki sukobi između sudanske vojske i paravojnih postrojbi, poznatih kao Snage za brzu podršku ili RSF traju osmi dan.

Danas je američki CNN izvijestio da skupina Wagner opskrbljuje sudanske paravojne snage projektilima kako bi im pomogla u borbi protiv vojske te zemlje. Prema medijskom izvješću, Snage za brzu potporu (RSF) primile su seriju prijenosnih sustava protuzračne obrane (MANPADS) za pokušaj državnog udara protiv sudanske vojske.

Izvori su rekli da su rakete zemlja-zrak značajno poduprle paravojne borce RSF-a i njihovog vođu Mohameda Hamdana Dagala dok se bori za vlast s generalom Abdel Fattah al-Burhanom. Na granici s Libijom, gdje odmetnuti general kojeg podržava Wagner, Khalifa Haftar, kontrolira dijelove zemlje, satelitske slike podupiru ove tvrdnje, pokazujući neobičan porast aktivnosti u Wagnerovim bazama.

Satelitske slike koje je analizirao CNN pokazuju jedan ruski transportni zrakoplov kako se kreće između Sudana i dvije ključne libijske zračne baze (Al-Khadim i Jufra) koje kontrolira Haftar i kojoj mogu pristupiti iz grupe Wagner.

Prilikom sukoba je uništen i bjeloruski transportni avion Iljušin Il-76 koji je u zračnu luku Kartum stigao dva dana prije početka sukoba.

Istraga CNN-a iz srpnja 2022. govori o produbljivanju veza između Moskve i sudanskog vojnog vodstva, koje je Rusiji omogućilo pristup zlatu te istočnoafričke zemlje u zamjenu za vojnu i političku potporu.





Sudanska vojska je rekla da su borbe izbile nakon što su trupe RSF-a pokušale napasti njene snage u južnom dijelu glavnog grada. Kasnije je vojska proglasila RSF “pobunjeničkim snagama”. Zapadni mediji još od 2019. izvještavaju o vojnicima Wagnera uočenim u glavnom gradu Kartumu kako provode “čistke” među civilima.

Burhan i sudanska vojska također su prethodno dobili potporu Rusije. Burhan i Dagalo bili su saveznici prije početka borbi. Zajedno su predvodili državne udare 2019. i 2021. Obojicu su čelnika također ranije podržavali UAE i Saudijska Arabija. Obje bliskoistočne sile pozvale su na smirivanje situacije u Sudanu, zbog straha od širih regionalnih posljedica. Ipak, strani akteri već počinju intervenirati u sukob. Egipat ima dugogodišnju vezu s Burhanom i privatno ga podupire u borbi za vlast, prema sudanskim i regionalnim diplomatskim izvorima. Skupinu egipatskih vojnika zarobio je RSF u vojnoj zračnoj luci u sjevernom Sudanu tijekom prvog dana nasilja, a pušteni su nekoliko dana kasnije. Upitan od strane CNN-a, RSF je zanijekao primanje pomoći od Rusije ili Libije. 

Komentari

komentar





You may also like