CNN: Ukrajinska protuofenziva nije ispunila očekivanja. Evo zašto je napredak spor

Minska polja u južnoj Ukrajini toliko su gusta da trupe koje pokušavaju osloboditi to područje mogu napredovati samo “stablo po stablo”, rekao je jedan vojnik uključen u protuofenzivu Kijeva na jugu za CNN. U svim svojim godinama službe, rekao je, nikada nije vidio ovoliko mina.

Vojnik, koji je tražio da ga se identificira po pozivnom znaku “Legion”, rekao je za CNN kako vjeruje da su akcije njegovih trupa bile “prilično uspješne i učinkovite”. Ipak, dok on i drugi ukrajinski vojnici gaze kroz minirana područja, nailazeći na jako utvrđenu obranu i zračne napade, čini se da velik dio svijeta misli da se kreću prilično sporo.

„Zapadni saveznici Ukrajine postaju nervozni zbog činjenice da se napredak dugoočekivane protuofenzive Kijeva mjeri metrima, a ne kilometrima. Kijevski saveznici dobro znaju da Ukrajina ne može poraziti Rusiju bez njihove pomoći. No sporiji tempo protuofenzive od očekivanog znači da bi njihova podrška mogla postati sve neodrživija ako se sukob oduži“ – piše danas američki medij CNN.

Zapravo, tekst gotovo u cijelosti potvrđuje glavne teze i opservacije našeg urednika i glavnog analitičara Zorana Metera u njegovoj jučer objavljenoj analizi koju možete pogledati na poveznici ispod teksta.

CNN u današnjem tekstu dalje piše kako se mnoge zemlje koje podupiru ratne napore Ukrajine bore s visokom inflacijom, rastućim kamatnim stopama i sporim rastom. Njihovi čelnici – od kojih se neki suočavaju s izborima u sljedećih godinu i pol dana – moraju opravdati ogromnu količinu resursa koju su uložili u Ukrajinu dok se njihovi glasači bore da spoje kraj s krajem – piše CNN. To može postati teško ako za to nema mnogo uspjeha na bojnom polju.

Za sada se ipak čini da je potpora nepokolebljiva. Više ukrajinskih i zapadnih dužnosnika priznalo je da protuofenziva do sada nije uspjela polučiti veći napredak – no većina je brzo dodala da je spori napredak opravdan, piše dalje američki medij.





Linije bojišnice u južnoj i istočnoj Ukrajini nisu se mnogo pomaknule proteklih mjeseci, dajući ruskim vojnicima dovoljno vremena da se ukopaju i pripreme za protuofenzivu.

Prema procjeni washingtonskog think tanka Institute for the Study of War (ISW), neki od najvažnijih strateških dijelova bojišnice čuvaju se s više linija obrane, što Ukrajincima jako otežava proboj.

Načelnik američkog Združenog stožera general Mark Milley rekao je da dinamika ne iznenađuje, s obzirom na to da su se ukrajinski vojnici borili “za svoje živote”.





“Pružamo im pomoć koliko god je ljudski moguće, ali na kraju dana, ukrajinski vojnici napadaju kroz minska polja i rovove”, rekao je američki general.

ISW je također naveo kako informacije koje su objavili ruski vojni blogeri o stanju duž prve crte bojišnice sugeriraju da “ukrajinske snage trenutačno ne pokušavaju izvesti operacije velikih razmjera koje bi rezultirale brzim teritorijalnim napredovanjem.”

Milley je pozvao promatrače da ostanu strpljivi, rekavši kako očekuje da će protuofenziva trajati čak 10 tjedana – zaključuje CNN.

“Rekao sam da će ovo trajati šest, osam, deset tjedana. Bit će jako teško. Bit će jako dugo, i bit će jako, jako krvavo. I o tome nitko ne bi trebao imati iluzija”, kazao je zapovjednik američkog Združenog stožera.

Z. Meter: Počele optužbe za propast „prve faze“ ukrajinske ofenzive

 

 

Komentari

komentar

You may also like