EP usvojio rezoluciju i zatražio jačanje proturuskih sankcija

Europski parlament zatražio je jačanje sankcija protiv Rusije zbog stanja povezanog s Aleksejem Navalnym, navodi se u rezoluciji koju su velikom većinom glasova upravo odobrili zastupnici nakon plenarnog zasjedanja EP, koje je počelo još jučer.

„Europski parlament … poziva na formiranje takvog sankcijskog mehanizma, koji će omogućiti prikupljanje informacija i zamrzavanje europskih aktiva korumpiranih osoba (u Rusiji) u skladu s rezultatima istrage Fonda za borbu protiv korupcije Alekseja Navalnog (radi se o Fondu kojega je u Rusiji osnovao Navalni, i čiju aktivnost on redovito objavljuje na tamošnjim društvenim mrežama i platformama, op. GN.)“, navodi se u spomenutom dokumentu.

Osim toga, Europski parlament poziva sve zemlje EU na odustajanje od završetka plinovoda Sjeverni tok 2, a također ustraje i na uvođenju sankcija za kršenje ljudskih prava. Također se traži početak pozornog preispitivanja strateških odnosa EU i Rusije, kao i nastavak izolacije Moskve na međunarodnim forumima, poput formata G7. Zahtjeva se i brzi početak međunarodne istrage slučaja Navalny (bez sudjelovanja ruske strane, op. GN), uz učešće EU, UN-a, Vijeća Europe i Međunarodne organizacije za zabranu kemijskog oružja.

Za rezoluciju je glasovala ogromna većina zastupnika EP, njih 532, dok je protiv bilo svega njih 84.

Ovdje je bitno naglasiti kako ova rezolucija EP nema obvezujuću pravnu snagu, ali, neovisno o tome, forma i tonalitet njezinog sadržaja jasno ukazuju kakva je tendencija europskih parlamentaraca kada je o politici EU prema Rusiji riječ.

 





 

 

 





Komentari

komentar

You may also like