erdogan rutte

Erdogan o izboru novog NATO tajnika

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u petak je rekao da će izbor novog šefa NATO-a “biti izvršen u okviru strateške mudrosti i poštenja”. “Nitko ne bi trebao sumnjati da ćemo svoju odluku donijeti u okviru strateške mudrosti i pravednosti”, rekao je Erdogan na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s nizozemskim premijerom Markom Rutteom u palači Vahdettin u Istanbulu, prenosi AA.

Napomenuo je da su na dnevnom redu sastanka bile i pripreme za NATO summit šefova država i vlada koji bi se trebao održati u srpnju u Washingtonu. Erdogan je istaknuo važnost da budući glavni tajnik kao prioritet stavi očuvanje primarne uloge NATO-a u osiguravanju euroatlantske sigurnosti. “Nadalje, neophodno je uložiti intenzivne i snažne napore, slične onima (sadašnjeg šefa NATO-a Jensa Stoltenberga), u uklanjanju sankcija, ograničenja i prepreka u obrambenoj industriji među saveznicima. “Podijelio sam ove točke s rumunjskim predsjednikom (Klausom) Iohannisom, koji je najavio svoju kandidaturu za mjesto glavnog tajnika, u telefonskom razgovoru održanom na njegov zahtjev prošlog tjedna”, dodao je Erdogan.

Važnost Turske u NATO-u

Sa svoje strane, Rutte je rekao da odnosi između Turske i Nizozemske datiraju mnogo godina i da je nekoliko pitanja, uključujući Gazu i Ukrajinu, razgovarano tijekom njegovog sastanka s Erdoganom. Turska igra važnu ulogu u pokušaju okončanja rata u Gazi, rekao je, dodajući da Turska također ulaže napore u rješavanju rata u Ukrajini.

Također je naglasio važnost geopolitičkog stava i utjecaja Turske u regiji. Napominjući da je Turska “ključni saveznik”, Rutte je rekao da južno krilo NATO-a treba Tursku i njeno vodstvo u smislu stabilnosti cijele regije i općih transatlantskih odnosa. Nakon SAD-a, Turska predstavlja drugu najveću vojnu silu u NATO-u, rekao je.

Turski TB3 dron na novom desantnom polunosaču TCG Anadolu, Foto: Wikimedia Commons

Odnosi Turske i Nizozemske

Rutte je nedavno najavio svoju kandidaturu za sljedećeg glavnog tajnika NATO-a. Erdogan je rekao da je obujam trgovinske razmjene između dviju zemalja prošle godine dosegao 13,9 milijardi dolara i da se Ankara nada da će ga u početku povećati na 16 milijardi dolara, a zatim na 21,4 milijarde dolara. “Sa 6,4 milijarde dolara ulaganja, turski poduzetnici zapošljavaju oko 80 000 ljudi u Nizozemskoj”, dodao je Erdogan.

“Primijetili smo da se naši trgovinski i gospodarski odnosi nastavljaju produbljivati ​​i jačati. Nizozemska je najveći strani investitor u Turskoj. Nova partnerstva koja će se uspostaviti u obrambenoj industriji, zelenoj i digitalnoj transformaciji te energetskim sektorima pridonijet će postizanju ovog cilja”, dodao je turski predsjednik.





Odnosi s EU

Erdogan je također istaknuo važnost što skorijeg početka rada na ažuriranju Carinske unije s EU, rekavši da je Turska još jednom skrenula pažnju na važnost koju pridaju ovom pitanju. Izrazio sam da Ankara očekuje potporu Nizozemske kako bi EU pristupila odnosima s Turskom iz “pravedne i strateške perspektive”.

Turski predsjednik je rekao da je borba protiv terorizma također bila na dnevnom redu njegovog sastanka s Rutteom, dodajući da je naglasio: “Unutar duha savezništva, nijedna teroristička organizacija, posebno PKK i njeni produžeci, ne bi se trebali tolerirati.”

Erdogan je dalje izjavio kako je naglasio “naša očekivanja da se poduzmu potrebni koraci za prekid vatre, mir i stabilnost” u Gazi.





Komentari

komentar

You may also like