Erdogan obećao smanjiti inflaciju u utrci za novi mandat

Turski predsjednik Tayyip Erdogan počeo je danas kampanju u ime svoje Stranke pravde i razvoja (AKP) za izbore 14. svibnja obećanjem da će svesti inflaciju na jednoznamenkastu znamenku te potaknuti gospodarski rast u nastojanju da izbori novi mandat nakon dva desetljeća na vlasti, piše Reuters.

Erdogan je suočen s najvećim političkim izazovom od dolaska AKP-a na vlast 2002. godine, a prema anketama pada mu potpora posljednjih godina nakon što je neortodoksna ekonomska politika ugrozila nacionalnu valutu liru i uzrokovala snažan rast inflacije.

“Nastavit ćemo jačati naše gospodarstvo kroz ulaganja, zapošljavanje, proizvodnju, izvoz i trenutačni suficit. Inflaciju ćemo svesti na jednoznamenkastu razinu i zasigurno spasiti našu zemlju od tog problema”, rekao je Erdogan mnoštvu okupljenom na stadionu u Ankari.

Erdoganovo agresivno smanjenje kamatnih stopa dovelo je inflaciju na 24-godišnji vrhunac na iznad 85 posto u listopadu prije nego što je pala na gotovo 50 posto u ožujku. Poskupljenje troškova života istopilo je zarade i štednje u turskim kućanstvima.

“Dodatno ćemo unaprijediti ulaganja sa strukturom temeljenom na ekonomiji slobodnog tržišta integriranoj sa svijetom”, navodi se u manifestu vladajuće stranke. Manifestom se cilja postići godišnji rast od BDP-a od 5.5 posto od 2024. do 2028., odnosno na BDP od 1.5 bilijuna dolara do kraja 2028.

Na predsjedničkim izborima u svibnju, Erdoganu će konkurirati kandidat oporbenog saveza Kemal Kilicdaroglu. U najnovijem istraživanju mnijenja koje je proveo Metropoll, 42.6 posto ispitanika navelo je da bi glasalo za Kilicdaroglua, a 41.1 posto za Erdogana u prvom krugu, a druga dva predsjednička kandidata dobila bi potporu od tek 7.2 posto.  Birači će u svibnju birati i parlamentarne zastupnike.





Turska oporba se ujedinila oko Erdoganovog protukandidata: Ima li Kilicdaroglu šanse?

Komentari

komentar





You may also like