EU planira ubrzati isporuke projektila za haubice Ukrajini

Dužnosnici Europske unije i zemlje bloka raspravljaju o planovima za izdvajanje dodatne milijarde eura, kao i o uspostavljanju zajedničke sheme nabave kako bi se ubrzala isporuka topničkih projektila za haubice za koje Ukrajina kaže da su ključni za suprotstavljanje ruskim snagama, javlja AFP.

Budući da se Ukrajina suočava s nestašicom strjeljiva za borbu protiv Rusije, ideju o uspostavi plana akcije sličnog onom koji je osmišljen tijekom pandemije koronavirusa za kupnju cjepiva prva je prošlog mjeseca iznijela estonska premijerka Kaja Kallas.

Prema dužnosniku EU-a s izravnim saznanjima o projektu koji je izvijestio novinare u četvrtak, sada je prioritet jamčiti brzu isporuku topničkih projektila od 155 mm ukrajinskim oružanim snagama. Dužnosnik nije bio ovlašten javno govoriti jer je plan još u doradi.

Europska unija pomaže Ukrajini kroz svoj Europski instrument za mir — fond koji se koristi za nadoknadu troškova zemljama članicama koje Ukrajini dostavljaju oružje, strjeljivo i vojnu potporu. Prema najnovijem prijedlogu, zemljama članicama koje odmah isporuče strjeljivo bila bi zajamčena brza isplata sredstava i po visokim stopama naknade.

Države članice trebale bi za financiranje projekta izdvojiti dodatnih milijardu eura nakon što su se već u prosincu dogovorile da će Europski fond za mir dopuniti s još 2 milijarde eura, s mogućnošću dodatnih 3,5 milijardi. EU će također poticati treće zemlje da se pridruže fondu, rekao je dužnosnik. “U razgovorima smo s Norvežanima, s potencijalnim interesom Kanađana.”

Paralelno, Europska obrambena agencija prikupila bi zahtjeve država članica za obnovu zaliha i vodila ubrzani postupak za izravne pregovore s industrijskim dobavljačima strjeljiva u Europi. Prema dužnosniku, ukupno 12 tvrtki u devet država članica proizvodi strjeljivo od 155 mm. Europska komisija, izvršna ruka EU-a, potaknut će ih da pojačaju proizvodnju, uz jamstva dugoročne potražnje, čineći projekt zanimljivim za njih, rekao je dužnosnik. Procjenjuje se da Ukrajina ispaljuje 6.000-7.000 topničkih granata dnevno, otprilike trećinu ukupnog broja Rusije.





O planu će sljedeći tjedan raspravljati ministri obrane EU-a prije nego što ga ministri vanjskih poslova i obrane dodatno razmotre tijekom sastanka 20. ožujka. Čelnici bi ga zatim mogli potvrditi tijekom samita u Bruxellesu 23. i 24. ožujka.

Njemačka će povećati proizvodnju streljiva kako bi podržala Ukrajinu





Komentari

komentar

You may also like