“Osjetljiv je”: Stručnjaci sumnjaju da će F-16 poletjeti iz Ukrajine

Kelly Grieco,  poznata analitičarka u američkom Stimson centru, nedavno je za Reuters rekla kako F-16, avion koji se planira poslati Ukrajini, zahtijeva dobro pripremljenu pistu za uspješno polijetanje. Prema njoj, veliki donji usisnik zraka F-16 mogao bi potencijalno progutati krhotine s tla na neuređenim pistama, poput onih koje se često nalaze u Ukrajini. Suprotno tome, sovjetski modeli poput MiG-a 29 domišljato su zaobišli “problem F-16”. Kod MiG-a 29, na primjer, dva ulaza za zrak smještena su visoko na stranama trupa, učinkovito zaobilazeći moguće usisavanje krhotina s tla i, posljedično, oštećenje motora.

Ranije je slično stajalište iznijela još jedna ugledna vojno-analitička institucija. Britanski Royal United Service Institute (RUSI) zaključuje da F-16 zahtijeva duže, ravnije i čišće piste nego što ih Ukrajina trenutno ima.

S druge strane, ruski izaslanik Konstantin Gavrilov, koji predvodi rusko izaslanstvo na pregovorima u Beču o vojnoj sigurnosti i kontroli naoružanja, poslao je upozorenje NATO-u i njegovim članicama. Gavrilov je izjavio da je Rusija spremna primijeniti stroge mjere ako aerodromi NATO-a posluže kao lansirna rampa za borbene zrakoplove prebačene u Kijev. Izaslanik je inzistirao na jasnoj razlici između prebacivanja zrakoplova u Ukrajinu i dopuštanja ukrajinskim vojnim snagama da koriste zračne baze zemalja NATO-a.

Ruski medij Vzglyad (“Pogled”) prenio je izjavu diplomata Gavrilova u kojem se tvrdi da je “NATO primio na znanje” njegov oprez. Gavrilov je prenio da su “zapadni diplomati bez odlaganja prenijeli našu komunikaciju u svoje prijestolnice, prvenstveno Poljskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj”. Gavrilov je dalje dodao: “Ovo ih je zateklo nespremne i očekivano, ostali su bez riječi.”

Moguća ruska protumjera

Ruske snage ne gađaju aktivno ukrajinske zračne luke. Trenutno ove zračne luke ne igraju značajnu ulogu u sukobu. Međutim, ako Ukrajina dobije bilo koji zapadni borbeni zrakoplov, situacija bi se mogla promijeniti, što bi dovelo do potencijalne upotrebe dalekometnih projektila zrak-zemlja od strane ruskog zrakoplovstva. Pod takvim okolnostima, jednostavno gađanje područja gdje su stacionirani ukrajinski F-16 moglo bi biti dovoljno za postizanje njihovog cilja. Fokus ne bi nužno bio na izravnom gađanju zrakoplova ili struktura kontrole zračnog prometa, već na uzletno-sletnim stazama. Jednostavnim nanošenjem štete ili kontaminacije piste (kao što je izlijevanje goriva), moglo bi učinkovito neutralizirati osjetljivije avione.

Izvršenje ove strategije moglo bi uključivati ​​ruski zračni napad, predvođen kombinacijom zrakoplova Su-30/Su-35 i MiG-31. Postavljanje bombi od pola tone ili jedne tone, ili raketa zrak-zemlja, moglo bi stvoriti dovoljno oštećenja od kratera na pisti, čineći je neupotrebljivom na duže vrijeme.





Stajni trap F-16

Problem prljave piste ne utječe samo na nos i usisni sustav F-16. Pod tim uvjetima, podvozje i kotači za slijetanje F-16 postaju manje stabilni, primijetio je Justin Bronk, analitičar zračnog ratovanja pri britanskom Royal United Service Institute. Bronk je istaknuo da se borbeni avion američkog dizajna može pohvaliti uravnoteženim omjerom potiska i težine, održavajući zrakoplov što je moguće lakšim. Ali ova prednost dizajna ima i svoje nedostatke. Tvrdi da lakoća donosi i određenu “osjetljivost”. Trebamo imati na umu da govorimo o dizajnu u američkom ili zapadnom stilu, koji se dosljedno razlikuje od ruskog, tvrdi analitičar. Ruski zrakoplovi Mikojan i Suhoj konstruirani su da funkcioniraju na osnovnim pistama, dok američki zrakoplovi zahtijevaju glatkiju površinu.

Komentari

komentar





You may also like