EU planira uložiti 150 milijardi eura za konkuriranje kineskom ulaganju u Africi

EU planira uložiti 150 milijardi eura za investicije u Africi, najavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u četvrtak na konferenciji za novinare u Dakaru, glavnom gradu Senegala, prenosi AFP.

Najava je uslijedila uoči nadolazećeg sastanka između EU i Afričke unije sljedećeg tjedna. “Na sastanku će investicije biti u središtu rasprava jer su one naše zajedničke ambicije. U tom je području Europa najpouzdaniji i daleko najvažniji partner za Afriku”, rekla je von der Leyen.

Prijedlog je prvi regionalni plan u okviru investicijskog programa Europske unije od 300 milijardi eura nazvanom “Global Gateway”, koji ima za cilj razviti javnu i privatnu infrastrukturu diljem svijeta do 2027., mahom u ekonomski slabije razvijenim zemljama. Financiranje će navodno dolaziti iz ulaganja privatnog sektora, ali i iz niza financijskih tijela EU-a i država članica. No, za sada nisu objavljene dodatne informacije o tome kako će se točno novac prikupiti ili potrošiti.

Plan EU-a smatra se odgovorom na kinesku inicijativu Pojas i put (BRI), globalni infrastrukturni program pokrenut još 2013. Tijekom proteklog desetljeća Kina je uložila milijarde u izgradnju cesta, željeznica i luka diljem svijeta kako bi uspostavio nove trgovinske veze i diplomatske veze. Do prosinca 2021., 145 zemalja potpisalo je ugovore za inicijativu Kine, uglavnom u Aziji i podsaharskoj Africi. Prema Refinitiv BRI bazi podataka, kineski plan pokriva 2631 projekta ukupne vrijednosti od 3.7 bilijuna dolara. EU je kritizirala plan Pekinga da, navodno, ostavi zemlje potpisnice s ogromnim dugovima i tako ih dovede u dužničko ropstvo. Von der Leyen je nedavno nazvala infrastrukturni plan EU-a “pravom alternativom” kineskom, s ciljem “stvaranja jakih i održivih veza, a ne ovisnosti, između Europe i svijeta”.

Komentari

komentar





You may also like