EU smišlja načine da 3 milijarde € od ruske imovine uloži u oružje za Ukrajinu

Očekuje se da će EU odobriti plan korištenja dobiti ostvarene ulaganjem zamrznute ruske imovine za kupnju oružja za Ukrajinu. Veleposlanici koji se sastaju u Bruxellesu vjerojatno će dati zeleno svjetlo nakon što je Belgija signalizirala smanjenje regulacije na koji tretira prihode od poreza na gotovinu -što je bila posljednja velika prepreka dogovoru, piše Politico.

Dobit ostvarena ulaganjem ruske imovine zamrznute u Belgiji — gdje se čuva velik dio imovine zamrznute u Europi — vrijedi između 2,5 i 3 milijarde eura godišnje. U razgovorima u utorak, belgijska vlada signalizirala je da će od 2025. usmjeriti porezne prihode u zajednički fond EU-a ili G7 za Ukrajinu.

Prihod od poreza iznosio je 1,7 milijardi eura u 2024. Ovo dolazi nakon što su SAD i nekoliko zemalja EU – predvođenih Njemačkom – izvršile su pritisak na belgijsku vladu da preda gotovinu Ukrajini. Inicijativa je odvojena od šireg američkog pritiska koji želi jednostavno svu zaplijenjenu imovinu predati za potporu Ukrajini, potez koji odbacuju najveće vlade EU zbog straha od posljedica pravne i financijske nestabilnosti.

Foto: EPA / Sergey Dolzhenko

‘Računovodstveni trik’

“Belgijska savezna vlada spremna je razmotriti dobrovoljni aranžman od fiskalne godine 2025. nadalje s EU/G7 o prijenosu neočekivanog nacionalnog korporativnog oporezivanja sa zamrznute ruske državne imovine”, navodi se u izjavi belgijske vlade. Međutim, i dalje će postojati potreba za nekim “peglanjem” dogovora u zadnji čas.

Dužnosnik belgijske vlade rekao je da će zemlja predati porezne prihode Ukrajini pod uvjetom da ostale zemlje EU i G7 koje drže rusku imovinu učine isto. Belgija ima značajnu ulogu jer depozitar vrijednosnih papira Euroclear sa sjedištem u Bruxellesu gdje se drži većinu ruske imobilizirane imovine u Europi.

Zemlja također koordinira pregovore na razini EU jer ima rotirajuće šestomjesečno predsjedanje Vijećem. Do sada je Belgija prikupljala porezne prihode i samostalno slala novac u Ukrajinu kroz nacionalni fond. Belgijska vlada tvrdila je da je velik dio novca koji je prikupila od poreza – oko milijardu eura od 1,7 milijardi eura u 2024. godini – bio namijenjen kupnji oružja za Ukrajinu. No, diplomati EU-a privatno su optužili zemlju za računovodstveni trik, zapravo dvostruko računajući njezine doprinose ratom razorenoj zemlji.





Humanitarna pomoć

U drugom ustupku u posljednjem trenutku, Belgija je također smanjila naknadu koju će Euroclear naplaćivati ​​za rukovanje zamrznutom imovinom na 0,5 posto — oslobađajući dodatnu gotovinu za Ukrajinu.

Dužnosnici EU sada su optimistični da bi ovi novi ustupci mogli otključati sporazum. Posljednji plan EU-a ponudio je neutralnim zemljama, poput Austrije, Irske, Malte i Cipra, priliku da odustanu od direktne kupnje oružja, ali da vjerojatno osiguraju njihovu potporu za dogovor. Te se zemlje mogu ograničiti na pružanje humanitarne pomoći. “Šanse za postizanje konsenzusa… su dobre”, rekao je diplomat iz EU. Sporazum od srijede otvorio bi put EU da pošalje novac u ratom razorenu zemlju u srpnju.





Selidba ruskih dijamanata: Napuštaju Belgiju i idu u ovu državu

Komentari

komentar

You may also like