austrija

Eurostat: Austrija prva u EU po subjektivnom zadovoljstvu građana, veliki pad u Njemačkoj

Nove brojke statističke agencije EU-a, Eurostat, rangiraju Austriju kao najsretniju zemlju u 27-članom bloku. Austrija je dobila ukupnu ocjenu 7,9 od 10 u Eurostatovoj godišnjoj publikaciji svojih “pokazatelja kvalitete života”, koja se temelji na anketama provedenim u svim državama članicama.

Poljska, Finska i Rumunjska zauzele su drugo mjesto u podacima sa ocjenom 7,7 od 10, dok je na drugom kraju ljestvice Bugarska imala najnižu ocjenu, kao jedina zemlja s ocjenom manjom od šest (točnije 5,6) u ukupnom poretku indeksa zadovoljstva životom.

Eurostat tvrdi da ispitivanje ima za cilj “uhvatiti trendove u subjektivnom osjećaju blagostanja europskih građana”, napominjući da su “građani EU uglavnom bili prilično zadovoljni svojim životom općenito, izvještavajući o prosjeku od 7,1 bodova od 10”. Rečeno je da čimbenici poput razine obrazovanja, obitelji i financijske stabilnosti utječu na opće zadovoljstvo ispitanika svojim životom, a ne samo na bogatstvo.

Hrvatski građani su svoje zadovoljstvo kvalitetom života ocijenili prosječno s 6.9, a gore su samo Latvija, Grčka, Njemačka i Bugarska.

“Zanimljivo je primijetiti da su neke zemlje povezane s niskim razinama prihoda u nedavnoj prošlosti… poput Rumunjske i Poljske, među zemljama u kojima je zadovoljstvo životom najveće – što pokazuje složenost odnosa između subjektivnog blagostanja i objektivnog ekonomskog blagostanja”, objavio je Eurostat.

Italija, Španjolska i Francuska, tri veće ekonomije u EU, se kreću oko prosjeka od 7,1 za kontinent. Međutim, pokazalo se da je Njemačka jedna od najnesretnijih zemalja u istraživanju, pobijedivši samo Bugarsku, s ocjenom od 6,5. U prošlogodišnjim podacima za 2021. imala je ocjenu 7,1. Iako studija ne ukazuje na uzrok pada općeg životnog zadovoljstva Nijemca, čini se da je u skladu s drugim anketama koje odražavaju pad raspoloženja stanovnika zemlje. Prema odvojenoj anketi koju je prošli tjedan objavio Institut Rheingold u Kölnu, samo 22 posto Nijemaca smatralo se “predanim optimistima”, dok je 29 posto bilo “umjereno zadovoljno”. Ta studija je također pokazala da je oko 20 posto odraslih Nijemaca “preplavljeno tjeskobom”, dok je devet posto bilo “nezainteresirano i povučeno”. Čini se da je ta zabrinutost povezana s gospodarskom stagnacijom Njemačke, ratom u Ukrajini i imigracijom.





Komentari

komentar

You may also like