Facebook mora platiti rekordnu kaznu u visini od 5 milijardi dolara!

Foto: preuzeto s portala ftc.gov

Jučer je američka Federalna komisija za trgovinu i za zaštitu američkih potrošača (FTC) priopćila kako tvrtka Facebook mora platiti rekordno visoku kaznu u iznosu od 5 milijardi dolara zbog skandala s protuzakonitim curenjem osobnih podataka njezinih korisnika.

Radi se o rekordno visokoj kazni ikada izrečenoj nekoj tvrtci zbog kršenja prava zaštite osobnih podataka klijenata, i jednoj od najvećih koje je američka vlada ikada uopće donijela, navodi FTC. Rukovodstvo Facebooka suglasilo se s plaćanjem navedene kazne, izvijestio je Reuters, pozivajući se na svoje izvore.

FTC također zahtjeva osnivanje posebnog tijela unutar vijeća direktora Facebooka, koje će nadzirati zaštitu podataka korisnika i tako odstraniti osobnu odgovornost osnivača kompanije Marka Zuckerberga.

Američka FTC protiv britanske analitičke tvrtke Cambridge Analytica, koja je kroz Facebook protuzakonito prikupila podatke o 87 milijuna osoba, namjerava primijeniti „odvojene pravne mjere“.
Podsjećamo: spomenuti skandal na vidjelo je izišao početkom 2018.g. Tvrtka Cambridge Analytica je nezakonito predavala podatke korisnika Facebooka trećim osobama, između ostalih, navodno i predizbornom stožeru sadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji ih je koristio za političke reklame.

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like