Francuska i Španjolska otvorene za korištenje cjepiva Sputnjik V

francuska i Španjolska otvorene su za korištenje ruskog cjepiva protiv covida-19, Sputnjik V, ako odgovaraju standardima i odobri ih EMA, objavile su u srijedu te dvije države.

Sputnjik će moći biti distribuiran u Francuskoj ako “odgovara znanstvenim standardima i europskim zahtjevima”, izjavio je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian.

“Ako Sputnjik odobri Europska agencija za lijekove (EMA), a u Francuskoj visoke zdravstvene vlasti, nema razloga za blokadu njegove distribucije, ukoliko odgovara znanstvenim standardima i obveznim zahtjevima i kontroli u Europi”, rekao je ministar na radiju Europe 1.

“Cjepiva nemaju državljanstvo. Važno je imati cjepivo koje djeluje”, navelo je francusko ministarstvo vanjskih poslova.

Španjolska vlada također je “otvorena” za ideju da se koristi rusko cjepivo protiv koronavirusa, nakon što ga odobri EMA.

“Ova vlada će otvoreno i s entuzijazmom dočekati svako cjepivo koje ima odobrenje Europske agencije za lijekove (EMA). To je jedini uvjet”, rekla je u parlamentu španjolska ministrica zdravstva Carolina Darias.
Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u utorak da je sklona korištenju ruskog cjepiva protiv covida-19 u Europi, nakon pozitivnih znanstvenih rezultata o njegovoj učinkovitosti.

Cjepivo Sputnjik V, u vezi s kojim je Rusija bila optužena da nije dovoljno transparentna, djelotvorno je 91,6 posto protiv simptomatskih oblika covida-19, pokazali su rezultati koji su u utorak objavljeni u medicinskom časopisu The Lancet a potvrdili su ih neovisni stručnjaci.

Komentari

komentar

You may also like