Francuska: U fond za pomoć policajcu koji je upucao tinejdžera donirano oko milijun €

Fond za francuskog policajca čije  ubojstvo tinejdžera tijekom zaustavljanja prometa raste, što je izazvalo bijes među političarima i aktivistima. Pokrenuo ga je Jean Messiha, bivši savjetnik francuske desničarske političarke Marine Le Pen. Profil na GoFundMe-u prikupio je 963 000 eura danas, piše Al Jazeera. Donirati na toj platformi može bilo tko, a navodno se novac skuplja na pravnu pomoć policajcu.

Podsjetimo, pucanje u 17-godišnjaka sjevernoafričkog podrijetla Nahela M. koji se opetovano oglušio na zapovijed da stane s autom, okidač je za snažne višednevne nemire u Francuskoj, ali je više vjerojatno da je to bila samo “kap koja je prelila” čašu oko dubljih rasnih i ekonomskih podjela u francuskom društvu.

Političari centra i ljevice osudili su akciju prikupljanja. Eric Bothorel, iz stranke En Marche predsjednika Emmanuela Macrona, napisao je na Twitteru: “Jean Messiha puše u žeravicu. On je stvaratelj nereda. Pomoć od nekoliko stotina tisuća eura za policajca optuženog za ubojstvo mladog Nahela nepristojna je i skandalozna”. Olivier Faure, čelnik Socijalističke stranke, pozvao je GoFundMe da prekine prikupljanje sredstava, optužujući platformu za “domaćin srama”.

Neki su ukazali na licemjerje platforme koja još uvijek prima donacije. U 2019. brzo je zatvoren fond za bivšeg boksača koji je, također u Francuskoj, udario nekoliko interventnih policajaca tijekom protuvladinih demonstracija “žutih prsluka”. Ljevičarski političar David Guiraud napisao je na Twitteru: “Poslana poruka je ubijte Arape i postat ćete milijunaši, a vlada gleda kako ovaj horor prolazi ne govoreći ništa. Odvratno”.

Francuska aktivistička skupina Sleeping Giants objavila je na Twitteru da “samo postojanje” fonda “raspiruje osjećaj nepravde i produbljuje napetosti”. Usred nereda, koji često uključuju vandalizam i sukobe prosvjednika s policijom, Francuska svake večeri raspoređuje 45 000 policajaca na ulice kako bi ugušili nemire u gradovima uključujući Pariz, Strasbourg, Marseille i Nicu.

Danas su u francuskim gradskim vijećnicama počele demonstracije protiv nereda. Nazvani “mobilizacijom građana za povratak republikanskom poretku”, skupovi protiv nereda uslijedili su nakon što je zapaljeni automobil udario u kuću gradonačelnika u pariškog predgrađa.





Manje od 160 ljudi uhićeno je sinoć, što je pad u odnosu na 700 noć prije i puno manje od 1300 uhićenih u petak navečer. Nadia, baka ubijenog Nahela, je za BFM TV rekla da izgrednici koriste smrt njezina unuka koristili kao izgovor za izazivanje kaosa. “Kažem im da prestanu. Majke su te koje se voze autobusima, majke su te koje hodaju vani. Trebali bismo smiriti stvari.”

Komentari

komentar





You may also like