Francuski ministar vanjskih poslova u Egiptu: “Francuska duboko poštuje islam”

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian izjavio je u nedjelju u Kairu, gdje se sastao s egipatskim presdjednikom, ministrom vanjskih poslova i utjecajnim islamskim klerikom, da Francuska “duboko poštuju islam” .

Le Drian se zauzeo za smirivanje situacije s muslimanskim svijetom glede spora oko francuske obrane objava karikatura proroka Muhameda.

“Mi imamo prvo načelo koje je najviše poštivanje islama”, rekao je Le Drian novinarima.

“Također želim reći da su muslimani u potpunosti dio društva u Francuskoj”, dodao je.

“Druga je poruka da smo suočeni s prijetnjom terorizma, fanatizmom, na našem tlu, ali i drugdje, i ova je borba zajednička borba”, poručio je francuski ministar vanjskih poslova.

Izjavio je i da je “došao objasniti ako je potrebno tu borbu, kao i borbu za poštivanje slobode vjerovanja”.





Le Drian je dva i pol sata razgovarao s egipatskim predsjednikom, francuskim saveznikom, Abdelom Fatahom al-Sisijem i zatim s kolegom po dužnosti Samehom Šukrijem.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je branio pravo na izradu karikatura te je obećao da neće od toga odustati tijekom nacionalnog odavanja počasti profesoru Samuelu Patyju, kojem je sredinom listopada islamistički terorist odrubio glavu jer je pokazivao karikature proroka Muhameda na nastavi.

Le Drian se sastao i s velikim imamom Sveučilišta Al-Azhar, Ahmedom al-Tajebom, koji je oštro kritizirao Francusku nakon Macronovih izjava i usporedio pariška stajališta s “pozivom na mržnju”.





Početkom listopada Al-Azhar je “rasističkim” ocijenio Macronov govor protiv “islamističkog separatizma”. U nedjelju je Tajeb također kritizirao francusko stajalište o obrani slobode izražavanja.

“Vrijeđanje proroka je potpuno neprihvatljivo i na međunarodne sudove ćemo prijaviti svako nepoštivanje našeg proroka”, napisala je ugledna islamska vjerska institucija u priopćenju prilikom posjeta francuskog ministra.

Le Drian je nakon razgovora priznao “brojne točke neslaganja”.

Veliki imam predložio je “zajednički rad na usklađenju, jer zajedno se moramo boriti protiv fanatizma”, kazao je Le Drian.

Le Drian nakon Egipta odlazi u Maroko gdje će u ponedjeljak razgovarati s nekoliko visokih dužnosnika.

Komentari

komentar

You may also like