Glavni tajnik UN-a Guterres Lavrovu uručio pismo za Putina. Skandal s vizama

Glavni tajnik UN-a António Guterres predao je ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu (Rusija trenutačno presjeda Vijećem sigurnosti UN-a i Lavrov se nalazi u New Yorku) pismo predsjedniku Vladimiru Putinu s idejama o provedbi sporazuma o žitu, a slična pisma poslana su Ukrajini i Turskoj.

To je navedeno u poruci Guterresova ureda nakon sastanka s Lavrovom, održanog u sjedištu svjetske organizacije – prenose ruski mediji.

Pismo za Putina sadrži prijedloge za poboljšanje, proširenje i proširenje Inicijative za crnomorsko žito, uzimajući u obzir stavove koja su strane nedavno izrazile i prijetnje svjetskoj sigurnosti hrane – navedeno je, između ostalog, u poruci.

“Glavni tajnik izrazio je zabrinutost nedavnim poteškoćama u radu zajedničkog koordinacijskog središta u svakodnevnom radu”, a Guterres je uzeo u obzir zabrinutost Ruske Federacije u svezi izvoza ruske hrane i gnojiva.

“Glavni tajnik uzeo je u obzir zabrinutost Ruske Federacije u vezi s provedbom memoranduma o razumijevanju između Ruske Federacije i Tajništva UN-a o pristupu ruske hrane i gnojiva svjetskim tržištima. Glavni tajnik dao je detaljno izvješće o napretku koji je već postignut u tom pogledu i ponovno potvrdio predanost UN-a da nastavi raditi na otvorenim pitanjima.” – priopćio je Guterresov ured.

Strane su također razgovarale o sukobu u Ukrajini, stanju u Afganistanu i Siriji,





Guterres je izvijestio Lavrova o naporima UN-a da se ruskim predstavnicima osiguraju vize. Poznato je, naime, da su nadležna tijela Sjedinjenih Država odugovlačila s izdavanjem viza ruskoj delegaciji na čelu sa šefom diplomacije Sergejemm Lavrovom, koji su ih polučili svega nekoliko dana prije dolaska u New York na sjednicu VS kojom je sinoć presjedao Lavrov osobno.

Međutim, Amerikanci pri tom nisu izdali vize za ruske novinare koji su trebali pratiti rusku delegaciju zbog čega je izbio veliki skandal. Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov bio je krajnje oštar, kazavši kako ovaj američki potez bez presedana neće ostati bez oštrog odgovora Moskve i da će ga „Sjedinjene Države zapamtiti“.

“Glavni tajnik UN-a izvijestio je ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova o naporima Tajništva UN-a da riješi probleme sa zemljom domaćinom, poglavito u svezi viza za ruske predstavnike”, – navodi se u poruci objavljenoj od strane ureda glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa.





 

Komentari

komentar

You may also like