GS ruske vojske: u cijeloj zemlji snage dovedene u punu borbenu spremnost

Preko 300 tisuća vojnika i 35 tisuća jedinica naoružanja i vojne opreme sudjelovalo je u testnim provjerama koje su se odvijale ovog mjeseca prema planu obuke ruskih oružanih snaga u svim vojnim okruzima smještenim na teritoriju zemlje. To je u četvrtak, 29. travnja, izjavio načelnik Glavnog stožera ruske vojske, general Valerij Gerasimov.

U iste provjere bilo je uključeno i „180 brodova i čamaca, kao i oko 900 zrakoplova, uključujući 15 zrakoplova velikog dometa i 40 vojno-transportnih zrakoplova”, izjavio je ruski general.

Glavni cilj bila je „procjena stvarnog stanja vojnih zapovjednih i nadzornih tijela, postrojbi i snaga, kao i na njihovu sposobnost rješavanja zadataka i u mirno i u ratno vrijeme”, naglasio je Gerasimov. Vježbe su uključivale postrojbe iz različitih vojnih okruga, snage Sjeverne flote i Crnomorske flote i zračnih snaga, a odvijale su se na 101 poligonu na čitavom teritioriju Ruske Federacije, kazao je Gerasimov.

Sve su snage bile stavljene u punu borbenu spremnost, a vojne formacije vršile su „pregrupiranja na kombinirani način na daljinama većim od 3,5 tisuća kilometara i uglavnom su slane na nepoznate poligone za izvršavanje zadataka bojeve obuke”, izjavio je načelnik ruskog Glavnog stožera.

Pritom je podsjetio kako je grupa od 15 vojnih brodova Kaspijske flotile obavila „međuflotni prolaz od Kaspijskog do Crnog mora“ (kanalom Volga-Don, vidi kartu ispod), prelazeći udaljenost veću od 1,3 tisuće kilometara.





U praksi su zrakoplovne snage razradile zadaće u strateškom smjeru jugozapada i istodobno izvršile desant na udaljenosti od 1,5 tisuća km.

Istodobno, od 5. do 16. travnja, provedene su sveobuhvatne vježbe snaga Istočnog vojnog okruga (ruski Daleki istok).

Podsjećamo: ruski ministar obrane Sergej Šojgu, nakon vježbi na poligonu Opuk na poluotoku Krimu, izdao je zapovijed  o povratku vojnih snaga na mjesta trajnog baziranja i rasporeda do 1. svibnja.





Pokreti velikih ruskih snaga podudarali su se s vrhuncem krize na istoku Ukrajine između službene ukrajinske vojske i postrojbi proruskih separatističkih regija u Donbasu. I jedno i drugo dovelo je do oštre političke retorike i optužbi između Zapada i Rusije ali i do pokretanja snažne diplomatske aktivnosti – prije svega na relaciji Moskva-Washington, pa čak i do telefonskog razgovora Biden-Putin i Bidenovog prijedloga za osobnim susretom dvojice čelnika.

Podsjećamo, također, kako se u svibnju i lipnju ove godine na širem prostoru crnomorskog bazena (vidi kartu ispod teksta) održava glavnina strateških vojnih vježbi SAD-a i NATO saveza pod nazivom Defender Europe 2021, na kojima će sudjelovati oko 40 tisuća vojnika. Te vježbe u ruskom državnom i vojnom vrhu izazivaju veliku pozornost jer se doživljavaju kao pravi izazov bez obzira na njihov obrambeni karakter. Jer vojni stručnjaci s obiju strana vrlo dobro znaju da se prilikom uvježbavanja obrane odmah uvježbavaju i komponente protunapada, kao preduvjet za širu ofanzivnu vojnu operaciju protiv neprijatelja. S obzirom kako će se te vježbe održavati Rusiji “pred nosom” ne treba biti pretjerano pametan da se shvati tko je tzv. uvjetni neprijatelj tj. kome je namijenjeno odašiljanje signala i demonstracija vojne moći. Naravno, da ne bi bilo nikakve zabune, to isto vrijedi i za spomenute masovne ruske vježbe u odnosu na Zapad, iako se one, ruku na srce, ipak odvijaju isključivo na ruskom teritoriju.

Katra 2: crnomorski bazen, izvor, Wikimedia Commons

Komentari

komentar

You may also like