Gužva u Panamskom kanalu usporava američke LNG tankere na putu za Aziju

Foto: globalsecurity

Nedavno smo izvijestili o visokim cijenama koje ukapljeni plin postiže na azijskom tržištu, zbog čega je američki izvoz LNG-a u Europu pao usprkos postojećim i novoizgrađenim terminalima ali i činjenici da su SAD u studenom povećale količine izvoza ukapljenog plina (vidi poveznicu ispod teksta). Uzrok tome je i nedostatak LNG-tankera za Europu, kao i niže cijene koje se postižu na Starom kontinentu.

Međutim, američki dobavljači LNG-a u Aziji gube od konkurenata usprkos tamošnjem rekordnom rastu cijena plina i potražnje, a razlog je naizgled vrlo čudan: dobavljači ukapljenog plina iz SAD-a nemaju vremena za brze isporuke usprkos rekordnoj dnevnoj proizvodnji u Sjedinjenim Državama. O čemu se radi?

Radi se o „uskom grlu“ na najbližoj poveznici između Atlantskog i Tihog oceana – Panamskom kanalu. Njegov kapacitet jednostavno je postao nedostatan te se stvaraju prave prometne gužve. Vlada te srednjoameričke zemlje i uprava Panamskog kanala precizirali su i zašto.

Prosječno vrijeme čekanja LNG tankera na prolaz Panamskim kanalom iznosi do 13 dana. Uprava kanala to je objavila za S&P Global Platts.

„Kanal dodjeljuje dvije unaprijed rezervirane propusnice za LNG tankere dnevno. Ako stanje dopusti, možda ih bude tri”, objavila je uprava kanala. Prema njoj, oni brodovi koji su došli bez rezervacija čekaju prolazak u Tihi ocean do 13 dana, a u suprotnom smjeru – do četiri.





Još u listopadu vrijeme prometa do Azije bilo je pola do tri puta manje, rekli su prijevoznici za S&P Global Platts. Agencija je primijetila kako je trećina tankera za LNG u prosincu došla na Panamski kanal bez rezervacija –  od 11 od 35 brodova.

Prema S&P Global Plattsu, potražnja za LNG dovela je do činjenice da su se opskrbe plinom LNG terminala u Sjedinjenim Državama povećale na 324 milijuna m3 dnevno. Agencija također napominje da su Sjedinjene Države dostigle rekordne razine izvoza ukapljenog plina zbog agresivnih kupnji iz Azije. Dijelom cijene odražavaju zabrinutost tržišta zbog zabrinutosti u stabilnost opskrbe iz Nigerije, Katara i Australije. Istodobno, piše S&P Global Platts, cijene su povezane i s činjenicom da se vrijeme isporuka za američki LNG povećava.

Visoke cijene LNG plina na azijskom tržištu prijete zemljama bez plinovoda





 

Komentari

komentar

You may also like