Gužva u Pekingu: Ministrica financija SAD-a hvali napredak, stiže i ruski ministar vanjskih poslova

Američka ministrica financija Janet Yellen rekla je u nedjelju kineskom premijeru Li Qiangu da je sposobnost vođenja teških razgovora tijekom prošle godine postavila dvije gospodarske velesile na “stabilnije temelje”. Yellen je na početku bilateralnog sastanka s Lijem u Pekingu rekla da dvije zemlje imaju “dužnost” odgovorno upravljati složenim odnosima, dok je Li poručio da se dvije zemlje trebaju poštovati i da trebaju biti partneri, a ne protivnici.

“Iako imamo još toga za učiniti, vjerujem da smo tijekom prošle godine naše bilateralne odnose postavili na stabilnije temelje. To nije značilo ignoriranje naših razlika ili izbjegavanje teških razgovora. To je značilo razumijevanje da možemo napredovati samo ako izravno i otvoreno komuniciramo jedni s drugima”, izjavila je Yellen, prenosi Reuters.

Yellen je u fokus svog drugog posjeta Kini u devet mjeseci stavila prijetnju koju višak kineskih proizvodnih kapaciteta u području električnih vozila, baterija, solarnih ploča i drugih proizvoda čiste energije predstavlja za proizvođače u SAD-u i drugim zemljama.

Yellen i zamjenik kineskog premijea He Lifeng razgovarali su u subotu u Guangzhouu, gdje su se složili oko pokretanja novog dijaloga usmjerenog na “uravnoteženi rast”, pri čemu Yellen zagovara ravnopravne uvjete, a s ciljem zaštite američkih radnika i poduzeća. “Kao dva najveća svjetska gospodarstva, dužni smo prema svojim zemljama i prema svijetu odgovorno upravljati našim složenim odnosima te surađivati ​​i pokazati vodstvo u rješavanju gorućih globalnih izazova”, rekla je Yellen Liju.

Tijekom njezinog posjeta, kineski državni mediji osporavali su Yelleninu poruku o višku kapaciteta. Državna novinska agencija Xinhua ustvrdila je u subotu da je priča o “kineskom višku kapaciteta” u sektoru čiste energije stvorilla izgovor za protekcionističke politike u vidu zaštite američkih tvrtki. Suzbijanje kineske industrije povezane s električnim vozilima neće pomoći SAD-u da razvije vlastitu, napisala je Xinhua, izražavajući nadu da bi se tijekom posjeta američke ministrice mogao postići veći napredak u rušenju prepreka koje ometaju obostrano korisnu suradnju.

Suprotno od obuzdavanja ulaganja u proizvodnju, Kina je za vrijeme predsjednika Xi Jinpinga naglasak stavila na oslobađanje “novih proizvodnih snaga”, ulaganjem u vrhunsku tehnologiju poput električnih vozila i komercijalne svemirske letove, područja u kojima mnoge američke tvrtke imaju prednost, piše Reuters.





Šef ruske obavještajne službe tvrdi da ‘nijedna zvijer na Zemlji’ neće moći uništiti multipolarnu strukturu u nastajanju

Lavrov se odazvao na poziv

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov posjetit će Kinu u ponedjeljak i utorak kako bi s tamošnjim dužnosnicima razgovarao o ratu u Ukrajini i produbljivanju partnerstva između Moskve i Pekinga. Razgovori između Lavrova i kineskog ministra vanjskih poslova Wang Yija, koji je uputio poziv ruskom ministru, uključivat će bilateralnu suradnju, kao i “vruće teme”, poput krize u Ukrajini i azijsko-pacifičkom području, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.





Reuters je prošlog mjeseca izvijestio da će ruski predsjednik Vladimir Putin u svibnju otputovati u Kinu na razgovore s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, što bi moglo biti prvo inozemno putovanje šefa Kremlja u njegovom novom predsjedničkom mandatu. Kina i Rusija proglasile su partnerstvo “bez ograničenja” u veljači 2022. kada je Putin posjetio Peking samo nekoliko dana prije nego što je započeo invaziju na Ukrajinu. Sjedinjene Američke Države smatraju Kinu svojim najvećim konkurentom, a Rusiju najvećom prijetnjom. Američki predsjednik Joe Biden tvrdi da će ovo stoljeće biti definirano egzistencijalnim nadmetanjem između demokracija i autokracija. Putin i Xi ugrubo imaju sličan svjetonazor. Oni smatraju da je Zapad dekadentan i da slabi.

Kinesko-ruska trgovinska razmjena dosegla je rekord od 240,1 milijardu dolara u 2023., što je 26,3 posto više u odnosu na godinu ranije, prema podacima kineske carine. Kineske isporuke Rusiji porasle su za 46,9 posto u 2023., dok je uvoz iz Rusije porastao 13 posto. Trgovinska razmjena Kine i SAD-a pala je za 11,6 posto na 664,5 milijardi dolara u 2023., prema podacima kineske carine.

Kremlj odgovorio na vijest o pokušajima Rusije da zamrzne rat u Ukrajini

Ukrajina i Rusija bez kompromisa

Godinu dana nakon početka rata, Kina je 2023. objavila dokument u 12 točaka o rješavanju ukrajinske krize. Ruski ministar vanjskih poslova izjavio je u četvrtak da da je kinesko stajalište, unatoč mnogim kritikama, razumno. Pohvalio je kineski dokument za koji tvrdi da je utemeljen “na analizi razloga za ono što se događa te na potrebi da se eliminiraju ti uzroci. Strukturiran je logički, od općenitog do specifičnog”.

Švicarska je u siječnju pristala održati mirovni samit na zahtjev ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog koji je iznio mirovnu formulu po kojoj bi se Rusija povukla s cijelog ukrajinskog teritorija. Reuters je u veljači izvijestio da je SAD, nakon kontakata između posrednika, odbacio Putinov prijedlog o prekidu vatre u Ukrajini kojim bi se sukob zamrznuo. Moskva poručuje da se prijedlozi ukrajinskog predsjednika svode na smiješan ultimatum i da je Zapad iskoristio predloženi sastanak u Švicarskoj kako bi Ukrajina dobila podršku od “globalnog juga”.

Rusija tvrdi da bi svaki dogovor o miru u Ukrajini morao prihvatiti realnost ruske kontrole nad gotovo petinom ukrajinskog teritorija te da bi trebao uključivati širi sporazum o europskoj sigurnosti. Ukrajina poručuje da neće stati dok i zadnji ruski vojnik ne bude izbačen s njezinog teritorija.

Tjedna analiza Zorana Metera: Prijeti kolaps ukrajinske fronte. ‘Ne kopaju ni brzo ni duboko!’

Komentari

komentar

You may also like