Iračke oružane organizacije američkoj vojsci objavljuju „otvoreni rat“

Oružane skupine takozvanog iračkog otpora odbijaju prekid vatre s američkom vojskom i objavljuju im “otvoreni rat” specifičnim operacijama usmjerenim protiv američke nazočnosti u zemlji, navedeno je u poruci koju je u jučer objavila šijitska milicija “Asaib Ahl al-Haqq”, koja je dio provladinih šijitskih formacija u Iraku.

Vijest je objavio medij SHAFAQ News, a u priopćenju se, između ostaloga navodi  kako „ne može biti primirja s okupatorom, vodit ćemo otvoreni rat s Amerikancima prije nego što napuste Irak”.

Također se navodi kako su “neki politički krugovi u zemlji pali u sferu američkog utjecaja, stavljajući svoje privatne interese iznad nacionalnih interesa”, pa će paravojne skupine poput Asaiba Ahl al-Haqqa tražiti “provedbu parlamentarne uredbe o povlačenju stranih trupa s iračkog teritorija”.

Podsjećamo: irački parlament prošle je godine većinom glasova usvojio rezoluciju prema kojoj američka vojska mora napustiti teritorij Iraka. Ona je usvojena kao reakcija na američko ubojstvo čuvenog i u široj regiji utjecajnog iranskog generala Qassema Soleimanija početkom siječnja 2020. g. koje se dogodilo u međunarodnoj zračnoj luci iračkog glavnog grada Bagdada uporabom američkih zračnih snaga.

Brojne paravojne šijitske formacije, uključujući proiransku skupinu Kataib Hezbollah, u više su navrata prijetile napadima na američke snage u Iraku ako ne napuste tu arapsku zemlju u skladu sa spomenutom rezolucijom.

 





Komentari

komentar

You may also like