Iran predstavio novi napadački dron na mlazni pogon: Shahed-238

Iransko Sveučilište za zrakoplovne znanosti i tehnologije Ashura javno je predstavilo svoj novi napadački dron na mlazni pogon, Shahed-238. Službeni iranski mediji objavili su slike novog drona početkom ovog tjedna.

Otkrivanje je održano tijekom posjeta vrhovnog vođe zemlje, ajatolaha Hameneija, sveučilištu u Teheranu, gdje su otkrivena najnovija svemirsko-zrakoplovna dostignuća vojne industrije. Na izložbi je prikazana modifikacija Shahed-136 na mlazni pogon, nazvana Shahed-238, dostupna u tri verzije s različitim sustavima navođenja, piše The Army Recongition.

Uz standardni model s autonomnim sustavom navođenja temeljenim na inercijalnoj navigaciji i GPS signalima (srednja verzija), prikazane su i varijante s infracrvenim/optičkim i vjerojatno radarskim sustavima navođenja. Inačica s infracrvenim/optičkim sustavom navođenja dizajnirana je za gađanje ciljeva toplinskog kontrasta, posebno ključne vojne opreme u neprijateljskoj pozadini. Dron sa svojom radarskom glavom za navođenje mogao bi poslužiti za napade na mobilne radarske sustave. Ova bi sposobnost mogla biti učinkovita u neutraliziranju i probijanju neprijateljskih sustava protuzračne obrane.

Trupovi sva tri drona neuobičajeno su crni za iranske bespilotne letjelice, što upućuje na korištenje materijala koji apsorbiraju radarske valove, iako još nema službene potvrde. Važno je napomenuti da su ove bespilotne letjelice doživjele modifikacije u dizajnu u usporedbi s nedavno prikazanim prototipom, u kojem je optička stanica bila postavljena ispod trupa sprijeda.

Međutim, tehničke specifikacije novog drona ostaju nepoznate. Očekuje se da će njegov mlazni motor osigurati veliku brzinu, ali po cijenu smanjenog dometa leta. Tijekom demonstracije prototipa prikazano je lansiranje iz vozila u pokretu. Međutim, kao i njegov prethodnik, Shahed-136, očekuje se da će dron zadržati mogućnost lansiranja sa stacionarne platforme uz pomoć pojačivača na čvrsto gorivo. Ranijim prototipom sa stanicom za optičko navođenje ručno je upravljao operator, ograničavajući njegov domet i zahtijevajući relejne stanice u blizini mete. Međutim, čini se da su novopredstavljene verzije dronova, sa svojim glavama za navođenje, sposobne samostalno navigirati do svojih ciljeva.

Komentari

komentar





You may also like