Iran razmatra ubrzanje revitalizacije nuklearnih aktivnosti

Iranska parlamentarna agencija ICANA izvijestila je 29. studenoga kako su zastupnici parlamenta te zemlje glasali za ubrzanje razmatranja rasprave o zakonu o revitalizaciji nuklearnih aktivnosti (info: RIA).

Sastanak je održan u svjetlu atentata na nuklearnog znanstvenika Mohsena Fakhrizadeha , koji se dogodio 27. studenog u blizini glavnog grada Teherana.

Prethodno su zastupnici odlučili razmotriti nacrt zakona pod nazivom “strateška mjera za ukidanje sankcija”, u nedjelju je odlučeno da se projektu dodijeli status dvostruke važnosti.

Nacrt zakona predviđa povećanje razine obogaćivanja urana na 20% i više (takav se uran smatra oružjem). Trenutno Iran obogaćuje uran na razini iznad 4% umjesto 3,67% predviđenih nuklearnim sporazumom.

Također predviđa i upotrebu IR-2M centrifuga za obogaćivanje urana u Natanzu i ugradnju IR-6 centrifuga u pogonu Fordowu, dok nuklearni ugovor uključuje uporabu prve generacije IR-1 centrifuga.

Njime se također predviđa i obnova reaktora u Araku u onom obliku u kakvom je bio prije nuklearnog sporazuma, kao i izgradnja drugog reaktora.





To je. čini se, i najrealniji iranski odgovor na ubojstvo njegovog znanstvenika, koji, također predstavlja i svojevrsni pritisak na Joe Bidena koji izjavljuje kako Ameriku želi vratiti međunarodnom sporazumu o iranskom nuklearnom programu (preciznije, sporazumu šestorice: SAD, Rusija, Kina, Njemačka, Francuska i Velika Britanija) iz kojega je Donald Trump jednostrano povukao Sjedinjene Države i koji Iranu odgovara i oko kojega Teheran ne namjerava ponovo pregovarati.

Komentari

komentar





You may also like