Iran u Kinu šalje „naftnu armadu“

Iran će na sjevero-istok Kine poslati do sada neviđenu količinu nafte prije službenog starta američkih protuiranskih sankcija  na njegov energetski sektor (5. studenog).

Prema današnjim navodima Reutersa, u listopadu i prvim danima studenog Iran će u Kinu dopremiti čak oko 22 milijuna barela nafte, za usporedbu s 3 milijuna barela koliko je mjesečno slao do sada. Isporuke će izvršiti Nacionalna iranska tankerska kompanija (NITC).

Iran trenutačno zauzima treće mjesto među najvećim izvoznicima nafte u organizaciji OPEC, poslije Saudijske Arabije i Iraka, neovisno o svim postojećim političkim problemima vezano uz njegov izvoz i posljedičnom smanjenju proizvodnje.

Još je uvijek nepoznanica u kojem će se smijeru razvijati „priča“ s izvozom iranske nafte kada se aktiviraju američke sankcije, iako je već sada jasno da su mnoge zemlje ili posve odustale ili znatno smanjile uvoz iranskog „crnog zlata“. Ali isto je tako jasno da i Iran, zakulisno, provodi aktivnosti za zaobilaženje sankcija i nastavak izvoza, kao i da pokušava iznaći nove modalitete naplate, zaobilazeći američki dolar i platni sustav SWIFT.

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like