Vrijeme ističe: sastanak Putin-Pompeo u Sočiju, uvertira summitu Putin-Trump?

Nastavlja se „hodočašće“ visokih američkih dužnosnika u Rusiju, barem ako je vjerovati upravo prispjeloj vijesti. Nakon što je prije nekoliko mjeseci  u Rusiji, kod Vladimira Putina boravio savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika John Bolton, a jučer (na nautralnom terenu, u Finskoj) održan sastanak državnog tajnika Mikea Pompea i ruskog šefa diplomacije Sergeya Lavrova, postoji mogućnost da 14. svibnja u Soči, na sastanak s ruskim predsjednikom Putinom dođe osobno i prvi američki diplomat Mike Pompeo.

Takvu je mogućnost danas najavio glasnogovornik Kremlja Dmitry Peskov, kazavši, kako se to može dogoditi budući da je za taj dan u Sočiju najavljen sastanak Lavrov-Pompeo.

Iz rečenoga proizlazi kako je jučerašnji sastanak dvojice čelnika diplomacija najjačih zemalja svijeta doveo do određenih pomaka u bilateralnim odnosima, naravno, u pozitivnom smislu. Inače njihov slijedeći susret u Sočiju ne bi niti imao smisla, osim ukoliko se Pompeo ne želi naslađivati ljepotama tog ruskog crnomorskog grada. A sve to skupa nedvojbeno je posljedica prošlotjednog, dugog telefonskog razgovora između Donalda Trumpa i Vladimira Putina, iz kojeg pak proizlazi samo jedno – da je „vrag odnio šalu“! Zato ne bi trebalo nikoga posebno iznenaditi ako se uskoro najavi i summit na vrhu između dvojice državnika – Putina i Trumpa, jer ovdje se ne radi ni o čemu drugom nego o njegovoj pripremni. Jer dobro se zna kako jedino oni  “drže ključeve” riješenja globalne krize u svojim rukama i da nikakvi američko-ruski susreti na nižim razinama svijetu ne mogu pomoći i donijeti olakšanje.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like