Izrael je vrlo zabrinut zbog nuklearnih ambicija novog predsjednika Irana

Jučer su Iranci, uz slabu izlaznost, izabrali konzervativnog predsjednika Ebrahima Raisija, bliskog suradnika vrhovnog vođe Irana, ajatolaha Ali Hameneija.

Iz Izraela nisu sretni novim predsjednikom države koju već dugo doživljavaju neprijateljskom.

Lior Haiat, glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova, na svom Twitter profilu bio je izuzetno oštar. Novog iranskog predsjednika prozvao je “teheranskim mesarom”, aludirajući na podatak da je Raisi bio jedan od četvero sudaca koji su poslali tisuće političke protivnika na streljanje 1988. Haiat tvrdi da je tada naredio ubojstva 30 000 ljudi, dok Amnesty International tvrdi da je riječ o 5000 ubijenih.

Haiat je, nadalje, Raisija okarakterizirao kao “najekstremnijeg predsjednika do sada” koji je “posvećen naglom razvitku iranskog nuklearnog programa. Tvrdi da “ovi izbori jasno pokazuju zlonamjernu politiku Irana” i da bi ovakav razvitak događaja trebao “izazvati veliku zabrinutosti kod međunarodne zajednice.”

S glasnogovornikom se slaže i Ram Ben-Barak, bivši zamjenik šefa Mossada, koji tvrdi: “Rasijev izbor je jasan dokaz da Hamenei želi radikalizirati Iran po pitanju vanjske politike, terorizma i nuklearnog naoružanja. Velik izazov je smješten na vrata Istoka i Zapada.”- prenosi Times of Israel.

Izrael i Iran su u sukobu neposredno, kroz druge države i militantne frakcije. Ukoliko Iran razvije nuklearno naoružanje (izvješća tvrde da je blizu), tada je to najveća prijetnja za Izrael. Ali Hamenei je 2018. nazvao Izrael “kancerogenom tvorevinom” koju treba ukloniti iz regije.





Komentari

komentar

You may also like