Izraelski premijer došao u Soči Putina uvjeravati kako je Iran „ugroza za čitavi svijet“

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu stigao je 23. kolovoza u ruski crnomorski grad Soči, u posjet ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Izvori u Kremlju priopćili su kako su dvojica državnika razmijenili stavove po pitanju bilateralnih odnosa i stanju na Bliskom istoku.

Ruski čelnik je izrazio zadovoljstvo razinom međusobnih odnosa dviju država, naglasivši, kako se on i premijer Netanjahu mogu, prema potrebi, susresti u bilo koje doba i u realnom vremenu razmotriti bilo koja pitanja.

Izraelski premijer se zahvalio predsjedniku Putinu za sporazum o mirovinskim odnosima između dviju država, kao i osbnu pomoć ruskog čelnika za pomoć veteranima Drugog svjetskog rata koji žive u Izraelu, a borili su se u redovima Crvene armije, koja je dala nemjerljiv doprinos u pobjedi nad tadašnjim zlom.

Što se tiče stanja na Bliskom istoku, premijer Netanjahu je kazao kako se ono razvija brzom dinamikom.

„Iran ulaže goleme napore kako bi učvrstio svoju nazočnost u Siriji. To predstavlja ugrozu za Izrael i Bliski istok, i ja smatram, za čitavi svijet. Iran se nalazi u razvijenom stadiju nadzora i utjecaja na Irak i Jemen. On u mnogome u praksi nadzire i Libanon. Gospodine predsjedniče, mi svi zajedničkim naporima pobjeđujemo ISIL i to je vrlo važna stvar. Ali negativna stvar  je to, što tamo gdje mi pobjeđujemo ISIL i on nestaje, ulazi Iran. Mi niti na minutu ne možemo zaboraviti kako Iran nastavlja svaki dan prijetiti uništenjem države Izrael. On naoružava terorističke organizacije… i inicira teror“, kazao je izraelski premijer Netanjahu u razgovoru s ruskim predsjednikom Putinom.
Očito, izraelski premijer vrlo dobro zna tko stoji iza današnje potpore Iranu i tko je njegov glavni pokrovitelj, barem po pitanju poteza koje Teheran vuče u Siriji. Imajući u vidu trenutačne globalne geopolitičke okolnosti, teško je očekivati kako će Moskva, kojoj je Washington u međuvremenu i proširio sankcije, promijeniti svoj stav prema tom pitanju. Osim toga, njezini odnosi s Tel Avivom su se pokvarili nakon njegovog snažnog povezivanja s američkom administracijom na čelu s predsjednikom Donaldom Trumpom, a poglavito nakon izraelske ishitrene javne potpore američkom napadu krstarećim raketama Tomahawk na sirijsku zračnu bazu početkom travnja ove godine. Podsjetimo, tada je premijer Netanjahu Trumpu izrazio punu potporu SAD-u i spremnost za zajedničku borbu protiv terorizma u Siriji. Nakon toga, i nakon još nekoliko incidenata izraelskih zračnih snaga i sirijske vojske na nebu iznad te zemlje koji su ubrzo usljedili, Rusija je prekinula komunikaciju posredstvom uspostavljenog zajedničkog središta za izbjegavanje incidenata sa izraelskom vojskom – prvim vojnim tijelom takve prirode uspostavljenom još na samom početku ruske zračne intervencije u Siriji 30. rujna 2015. godine. Kako je američka avantura s krstarećim raketama bila kratkog daha i kako do nikakve američke široke vojne akcije u Siriji nije došlo, niti će doći, Izrael se našao u prilično neugodnoj situaciji. Zbog svog ponašanja koje je naljutilo Moskvu, on više ne dobiva bilo kakve informacije o ruskim vojnim potezima u Siriji, a kako je upravo njihova uloga u toj zemlji presudna, to Tel Avivu otežava mogućnost za djelovanje i bolju zaštitu vlastitih interesa. To se najbolje vidjelo nakon nedavnog američko-ruskog sporazuma o stvaranju sigurnsonih zona na jugu Sirije, kojim izraelska strana nije bila zadovoljna, smatrajući kako se nisu u dovoljnoj mjeri uvažavali njezini interesi. Naime, Izrael smatra kao se nije poduzelo dovoljno za smanjenje utjecaja libanonskog „Hezbollaha“ u tom dijelu Sirije, kao i po pitanju boravka iranskih vojnih instruktora u sirijskoj zoni Golanske visoravni skupa sa sirijskom vojskom.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like