Japanski premijer: Kina Ukrajini daje sigurnosna jamstva od napada nuklearnim oružjem

Japanski premijer Fumio Kishida je, u ponedjeljak, 12. lipnja, tijekom rasprave u odboru donjeg doma japanskog parlamenta između ostalog izjavio kako je Ukrajina pod zaštitom Kine od uporabe nuklearnog oružja protiv nje, a što je u skladu sa sporazumima postignutim između Pekinga i Kijeva – objavljuje ruska agencija TASS.

“Upoznat sam sa sporazumima između Kine i Ukrajine o učinkovitoj suradnji. U zajedničkom priopćenju objavljenom u to vrijeme stoji da je Kina pristala pružiti Ukrajini međusobna sigurnosna jamstva u slučaju invazije na Ukrajinu ili prijetnje invazijom nuklearnim oružjem.

Naime, radi se o tome da je u prosincu 2013. godine (godinu dana prije tzv. majdanske revolucije u Kijevu), nakon posjeta tadašnjeg predsjednika Ukrajine Viktora Janukoviča Kini i njegovih razgovora s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom izdano zajedničko priopćenje za daljnje produbljivanje strateškog partnerstva.

U dokumentu se navodi da se kineska strana, u skladu s odredbama Rezolucije 984 Vijeća sigurnosti UN-a, kao i na temelju izjave vlade NR Kine od 4. prosinca 1994. o pružanju sigurnosnih jamstava Ukrajini, obvezuje da ni pod kojim uvjetima neće koristiti nuklearno oružje i neće prijetiti njegovom uporabom protiv Ukrajine kao države bez nuklearnog oružja.

Osim toga, u slučaju da Ukrajina postane žrtva agresije s uporabom nuklearnog oružja ili prijetnje takvom agresijom, Kina potvrđuje pružanje odgovarajućih sigurnosnih jamstava Ukrajini.

 





Komentari

komentar

You may also like