ISW: Kako je američki HIMARS pomogao Ukrajini da povrati Herson

Uspjeh Ukrajine u potiskivanju ruskih trupa iz ključnog grada Hersona u južnoj Ukrajini može se uvelike zahvaliti oružju HIMARS koje su isporučile Sjedinjene Države, objavio je Institut za proučavanje rata (ISW) u svojoj najnovijoj procjeni, prenosi Newsweek.

Američki think tank rekao je u nedjelju da je uspjeh Kijeva velikim dijelom rezultat inovativne upotrebe preciznih raketnih sustava HIMARS od strane ukrajinskih oružanih snaga za prekid ruskih opskrbnih linija.

Ukrajinska operativna grupa “Kakhovka” prethodno je HIMARS-u pripisala pomoć u uništavanju gotovo svih velikih mostova koje je kontrolirala Rusija u južnoj regiji Herson, nešto što je uvelike odsjeklo ruske snage od vitalnih opskrba oružjem, vojnom opremom i osobljem s anektiranog Krima regija. Ukrajina je također upotrijebila oružje za napade na skladišta opskrbe i streljiva te zapovjedne stožere.

Foto: HIMARS (Guliver Image)

ISW je objavio da streljivo HIMARS koje su Sjedinjene Države dale Ukrajini nije prikladno za uništavanje mostova s ​​obzirom na to da su njihove bojeve glave premale i nisu optimizirane za takve udare, ali Ukrajina je to uspjela zaobići. Ukrajinske oružane snage (UAF) “razvile su taktiku za zaobilaženje tog ograničenja izvođenjem višestrukih preciznih napada preko ključnog mosta Antonivskiy i ceste koja se protezala iznad brane Kakhovka na takav način da su prometnice razbijene u liniji preko njih, stvarajući neupotrebljivi prijelaz, a da zapravo ne unište infrastrukturu mostova (ili teško oštete branu)”, objavio je think tank.

Ukrajinske trupe nastavile su napadati mostove dok su ih Rusi pokušavali popraviti, gađajući opremu za popravak kao i ceste sve dok Rusi konačno nisu odustali, primijetili su stručnjaci. Ruske snage također su pokušale izgraditi pontonski most ispod Antonivskog mosta kao mjeru ublažavanje štete, ali je ukrajinska vojska također napala taj pokušaj, zbog čega su ga Rusi napustili. “Rusi su na kraju ostali s teglenicama koje su prevozile zalihe, opremu i pojačanja s istočne na zapadnu obalu. UAF je također napao teglenice i mjesta za iskrcavanje, ali trajektni je sustav u svakom slučaju bio nedostatan za opskrbu dvadesetak tisuća ruskih mehaniziranih trupa koje su pokušavale zadržati svoje mjesto na zapadnoj obali rijeke”, objavio je ISW.

Ruska vojska se utvrđuje na istočnoj obali Dnjepra; Ukrajinci razminiravaju područje oko Hersona





Komentari

komentar





You may also like