Kina i Pakistan blokiraju Indiju u pregovorima o Afganistanu

Indija je danas ugostila visoke sigurnosne dužnosnike iz Rusije, Irana i pet zemalja srednje Azije kako bi razgovarali o situaciji u susjednom Afganistanu nakon pada vlade koju je podržavao Washington.

Indijski savjetnik za nacionalnu sigurnost Ajit Doval pozvao je šefove sigurnosti iz Irana, Kazahstana, Kirgistana, Rusije, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana. “Ovo je vrijeme za bliske konzultacije među nama”, rekao je indijski predstavnik Doval u uvodnoj riječi uoči sastanka. Izrazio je nadu da će razmatrati pomoći narodu Afganistana i poboljšati kolektivnu sigurnost regije.

Afganistanski predstavnici nisu bili pozvani, dok su Pakistan i Kina odbili prisustvovati. Pakistanski savjetnik za nacionalnu sigurnost Moeed Yusuf prošlog tjedna nazvao Indiju “uništavačem mira”, a ne “mirotvorcem” u Afganistanu, prenosi The Gulf News.

Dužnosnici indijskog ministarstva vanjskih poslova rekli su da je pakistansko odbijanje sudjelovanja na sastanku “žalosno, ali ne i iznenađujuće” i “odražava njihov način razmišljanja da Afganistan gleda kao svoj protektorat”. Indija je kroz sastanak naglašavala pokušaje da zaštiti svoje strateške interese u Afganistanu usred sve većeg utjecaja Pakistana u regiji. Najveći rivali Indije: Pakistan i Kina već značajno utječu na Afganistan kako bi zadovoljili svoje sigurnosne i ekonomske interese. Odnos New Delhija s Afganistanom je u zastoju.

Nema više indijske diplomatske prisutnosti u Kabulu nakon što je evakuirala osoblje uoči konačnog povlačenja SAD-a iz Afganistana. Prije nego što su talibani zauzeli Kabul, Indija je afganistanskim sigurnosnim snagama osigurala operativnu obuku i vojnu opremu, iako nije imala svoje vojnike na teritoriju te države. Indija je bila i značajni donator razvojne pomoći Afganistanu u regiji.

Komentari

komentar





You may also like