Kina potiskuje Zapadne tvrtke iz Afrike

Intenzivira se geopolitička i ekonomska borba za Afriku između ključnih geopolitičkih silnica – Istoka (predvođenog Kinom i Rusijom) i Zapada (predvođenog SAD-om i s vrlo aktivnom ulogom ključnih zemalja EU i Ujedinjenog Kraljevstva iz kolonijalnog doba). O tome svjedoče i najnovija turbulentna događanja u Zapadnoj Africi, prije svega u Nigeru, u kojem je nedavno došlo do vojnog udara u kojem je smijenjen dotadašnji prozapadni predsjednik a vlast preuzelo vojno vijeće otvoreno protuzapadnog karaktera (više o toj temi možete pročitati u velikoj analizi našeg urednika Zorana Metera ispod teksta).

Međutim, najvažnija bojišnica između suprotstavljenih svjetskih centara moći na „crnom kontinentu“ za sada je ipak ona ekonomska i investicijska.

Zanimljiv tekst na tu temu objavio je ugledni honkoški liberalni medij South China Morning Post – SCMP.

U njemu se navodi kako su od 2013. do 2022. kineski izvođači povećali svoj udio građevinskih ugovora u Africi s 12% na čak 31%. Istodobno je udio zapadnih kompanija koje posluju na u Africi pao s 37% na 25%.

Još u 90-im godinama prošlog stoljeća u prosjeku su 8 od 10 građevinskih projekata na afričkom kontinentu izvodile zapadne tvrtke. Usprkos tome što se njihov udio u izgradnji infrastrukturnih objekata u Africi postupno smanjivao, u 2013. je iznosio je oko 37% tržišta, o čemu svjedoče podaci Zaklade Hinrich, dok je onaj kineski činio manje od 12%.

Međutim, stanje se počelo mijenjati 2013. godine pojavom čuvene kineske inicijative „Jedan pojas – jedan put“ u sklopu koje su kineske tvrtke počele ubrzano osvajati afrički tržišni prostor od zapadnih konkurenata.





Prema honkoškom mediju, 2022. kineski izvođači dobili su oko 31% ugovora za izgradnju infrastrukturnih objekata u Africi u vrijednosti od 50 milijuna dolara ili više, dok se istodobno udio zapadnih tvrtki smanjio na 12%.

Kina je u sklopu svog navedenog projekta pokrenula nekoliko velikih infrastrukturnih projekata u Africi vrijednih više milijardi dolara. Među njima su izgradnja željezničkih linija u Keniji i Etiopiji, luka u Džibutiju i Nigeriji.

Istodobno, Kina je postala najveći trgovinski partner afričkih zemalja, s trgovinskim prometom koji je 2021. dosegao 250 milijardi dolara. Količina međusobne trgovine između Afrike i Sjedinjenih Država iznosio je, međutim, 62 milijarde dolara.





Z. Meter: Sprema li se veliki rat u Africi? Poremećeni Zapadni interesi na kontinentu u kontekstu prevrata u Nigeru!

Komentari

komentar

You may also like