Kina stala uz Kazahstan i Rusiju: podržava vladu i osuđuje vanjske sile koje “provociraju kaos”

Kina je stala uz kazahstanske vlasti i njihov poteze za stabilizaciju stanja u zemlji, koji uključuju i poziv za intervenciju Organizaciji ugovora o zajedničkoj sigurnosti – ODKB (CSTO). O tome svjedoči i današnja izjava kineskog Ministarstva vanjskih poslova.

Kako prenosi Eadaily, glasnogovornik kineskog MVP Wang Wenbin u petak, 7. siječnja, izjavio je kako Kina  osuđuje djelovanje vanjskih snaga koje su izazvale nasilje u Kazahstanu.

“Kineska strana podržava sve napore kazahstanskih vlasti koje će pomoći da se što prije uhvati u koštac s kaosom i snažno se protivi vanjskim silama koje namjerno izazivaju društvene potrese i potiču nasilje u Kazahstanu”, kazao je kineski diplomat.

Također, Peking je spreman pružiti potporu Kazahstanu u prevladavanju poteškoća.

“Kao bratski susjed i stalni strateški partner Kazahstana, Kina je spremna učiniti sve što je moguće kako bi kazahstanskoj strani pružila potrebnu potporu i pomogla joj da se nosi s teškoćama”, izjavio je Wenbin.

Podsjećamo: ulični prosvjedi i nemiri u Kazahstanu su počeli 2. siječnja u zapadnom dijelu zemlje. S mirnog karaktera vrlo su brzo prerasli u ulično nasilje i sukobe s policijom, palež i grabež, a nedugo potom i u klasičnu oružanu pobunu u kojoj se koristi vatreno oružje, prije svega u bivšoj državnoj prijestolnici Alma Ati. U srijedu, 5. siječnja kazahstanski predsjednik Kassym-Jomart Tokayev uputio je apel čelnicima država CSTO-a sa zahtjevom da pomognu u prevladavanju, kako je kazao, terorističke prijetnje u zemlji. Vojne snage iz zemalja ODKB-a stižu u zemlju danonoćno. Za operativni transfer vojnih kontingenata Bjelorusije, Tadžikistana, Kirgistana i Armenije, koje su uz Kazahstan članice ODKB (CSTO) koriste se ruski vojno transportni zrakoplovi.





Važno je naglasiti kako će glavninu akcija za neposredno suzbijanje nasilja preuzeti kazahstanske vojne i sigurnosne snage, dok su vanjske snage prije svega zadužene za osiguranje državnih i strateški važnih objekata i komunikacija. Operacija je privremenog karaktera ali nitko, naravno, još ne zna koliko će ona trajati.

 

Komentari

komentar





You may also like