Kina tvrdi: Sankcije protiv Rusije samo će produbiti ukrajinsku krizu

Jednostrane sankcije protiv Rusije samo će povećati razdor i zastoj oko Ukrajine, rekao je u utorak glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin, komentirajući izjavu grupe zemalja G7 o spremnosti da uvedu sankcije Rusiji.

“U trenutnoj situaciji, jednostrane sankcije mogu samo povećati podjelu i zastoj. Kina poziva sve strane da se pridržavaju racionalnog pristupa, da se kriza oko Ukrajine i odgovarajući problemi riješe kroz dijalog i pregovore”, rekao je. “U sadašnjoj situaciji dramatizacija i nagađanja o ratu nisu odgovorno ponašanje. Sankcije i pritisci ne pomažu smirivanju situacije, a promicanje blokovskog zastoja nas još jače vodi na stari put hladnog rata”, dodao je diplomat, a prenosi ga Xinhua.

“Pozivamo sve strane da se pridržavaju poštenog i otvorenog stava, da pomognu dijalogu i pregovorima, kao i pravilnoj provedbi sporazuma iz Minska za brzo rješavanje ukrajinske krize”, zaključio je. Ministri financija G7 u ponedjeljak su ponovno potvrdili spremnost na uvođenje sankcija Moskvi, koje će izazvati “široke i neposredne posljedice” za rusko gospodarstvo u slučaju ruske invazije na Ukrajinu. Prema priopćenju, “svaka daljnja ruska vojna agresija na Ukrajinu naići će na brz i koordiniran odgovor”.

Sjetimo se da su neke od najavljenih sankcija uskraćivanje mikročipova i američke tehnologije Rusiji, ali i uklanjanje ruskih banaka iz međunarodnog sustava SWIFT preko kojega se izvršavaju i bilježe bankarske transakcije. Obje vrste spominjanih sankcija bi bile prilično bolne za rusku ekonomiju, ali i nova vrsta sankcija prema Moskvi. S druge strane, najave o mogućnostima ovakvih sankcija samo su ubrzale težnje i napor Rusije da bude manje ovisna o ovakvim zapadnim “polugama moći”. Peking zdušno podržava takvu vrstu ekonomske neovisnosti i u tom smjeru je Kina otišla već prilično daleko.

Komentari

komentar





You may also like