Kirby: „nastavit ćemo letove iznad Crnog mora“; Nariškin: „identificirat ćemo objekte od najvećeg američkog interesa“!

Jučerašnji incident s padom američkog vojnog drona, koji je letio iznad Crnog mora, uslijed djelovanja ruskih borbenih zrakoplova koji su zbog njega bili podignuti u zrak, uzburkao je duhove s obje strane Atlantika, prije svega one na relaciji Moskva-Washington. On i najviše do sada ukazuje koliko je velika opasnost u ukrajinskom ratu od izbijanja nepredviđenih incidenata, koji vrlo lako mogu izmaknuti kontroli i dovesti do potpune eskalacije tj. neposrednog vojnog sraza dviju nuklearnih velesila nakon kojeg povratka više nema.

Zanimljiv tekst na temu jučerašnjeg incidenta objavio je američki medij Newsweek.

Usprkos tome što su brojni mediji izvijestili drugačije, američki vojni dužnosnici opetovano su zanijekali da su ukrajinskim snagama davali obavještajne podatke za ciljanje lokacija unutar međunarodno priznatih granica Rusije, a glasnogovornik Pentagona, brigadni general Pat Ryder, prošlog je tjedna te optužbe nazvao “glupostima” – navodi u srijedu Newsweek.

No, Rusija je nastavila izvješćivati o povremenim napadima unutar njenih granica, koje nisu ni potvrdile ni opovrgle niti ukrajinske niti američke snage – navodi dalje isti medij. Američki dužnosnici također su izjavili da njihova pomoć Ukrajini ne bi spriječila napade na teritorije koje je Rusija anektirala iz Ukrajine, poput Krimskog poluotoka ili regija Donjeck, Herson, Lugansk i Zaporožje.

U svezi posljednjeg incidenta, međutim, ruski veleposlanik u SAD-u Anatolij Antonov ponudio je drugačiju vrstu scenarija, onaj u kojem bi ruska bespilotna letjelica letjela blizu velikih gradova u SAD-u i nagađao kakav bi odgovor američka vojska mogla poduzeti.

“Svaku akciju koja uključuje korištenje američkog oružja i vojne opreme doživljavamo kao otvoreno neprijateljsku”, rekao je Antonov – čije riječi prenosi američki medij i nastavlja dalje: “Dozvolite da vas podsjetim kako je Washington već isporučio Kijevu oružje u vrijednosti od 33 milijarde dolara. Razmislite samo o ovoj brojci! Apsolutno je jasno da su Sjedinjene Države te koje vode situaciju u namjernu eskalaciju prepunu mogućnosti izravnog oružanog sukoba. To znači da su Sjedinjene Američke Države te koje vode do namjerne eskalacije i izravnog oružanog sukoba. ”





Newsweek dalje navodi kako je u utorak, u razgovoru s novinarima, koordinator za strateško komuniciranje Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby izjavio je kako spomenuti incident neće odvratiti SAD od provedbe takvih operacija.

“Ako je poruka da nas žele odvratiti od letenja i djelovanja u međunarodnom zračnom prostoru iznad Crnog mora, tada ta poruka neće uspjeti, jer se to neće dogoditi.” – kazao je Kirby.

“Nastavit ćemo letjeti i djelovati u međunarodnom zračnom prostoru iznad međunarodnih voda”, dodao je. “Crno more ne pripada nijednoj naciji i mi ćemo nastaviti činiti ono što trebamo za naše vlastite nacionalne sigurnosne interese u tom dijelu svijeta.”





Također je branio opravdanje za sve veću razinu američke vojne potpore Kijevu, sugerirajući da bi nečinjenje imalo višu cijenu ne samo u smislu ukrajinskih života, već i američkih.

Američki medij zaključuje tekst jučerašnjim riječima ruskog predsjednika Vladimira Putina tijekom posjeta tvornici zrakoplova Ulan-Ude.

Naš protivnik ili, kako sam ih ranije nazivao, naši partneri, imaju jedan cilj – a to znamo iz prethodnih desetljeća – a to je da nas destabiliziraju i raskomadaju našu zemlju. U tome i jest bit. Dakle, za nas to nije geopolitički cilj, već pitanje opstanka ruske državnosti i stvaranja odgovarajućih uvjeta za daljnji razvoj naše zemlje i naše djece.”, kazao je ruski čelnik, a objavio Newsweek.

Ovom tekstu američkog medija dodajemo i vijest, upravo stiglu iz Moskve.

Tamo je, prema navodima agencije TASS,  direktor Vanjske obavještajne službe Ruske Federacije Sergej Nariškin komentirao jučerašnji incident iznad Crnog mora i pri tom kazao kako Sjedinjene Države provode aktivno obavještajno istraživanje u Crnom moru, koristeći različita tehnološka sredstva.

“Vrlo aktivno koriste sva svemirska sredstva, vizualno izviđanje, radio izviđanje.”

Glavni ruski obavještajac dodao je i slijedeće:

“Do detalja znamo i razumijemo koji su ciljevi Amerikanaca u vezi s obavještajnim aktivnostima i uporabom tehničkih sredstava i pokušavamo identificirati one objekte, teritorije koji su za njih od najvećeg interesa.”

Očito, kako ovoj novoj „opasnoj igri“ dviju nuklearnih velesila još nije kraj.

Komentari

komentar

You may also like