Kremlj objasnio zašto su trupe povučene iz Kijeva

Glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov objasnio je, danas, zašto je Moskva povukla ruske postrojbe iz regije Kijev i Černigov na sjeveru zemlje. 

Kazao je kako se radilo o gesti dobre volje za poboljšanje atmosfere i situacije na razgovorima s ukrajinskim izaslanstvom u Istanbulu, koji su održani u prošlotjedni utorak (29. ožujka).

Osim toga, kazao je dalje Peskov, ovo je demonstracija da je Rusija spremna donijeti ozbiljne odluke u pregovorima.

U intervjuu za francusku televiziju LCI, Peskov je objasnio da Kremlj želi završiti vojnu operaciju u Ukrajini pregovorima. Moskva je zainteresirana da ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pristane na postavljene uvjete, kazao je Peskov i naglasio da je Vladimir Putin osobno naredio povlačenje snaga iz regije Kijev.

Tri dana nakon povlačenja ruskih snaga, Kijev je optužio Moskvu za ratni zločin u gradu Buči, nedaleko od ukrajinske prijestolnice, a stav Kijeva podupire i veći dio međunarodne zajednice – barem one na zapadu. Ruska strana s tim u svezi optužuje službeni Kijev za „monstruoznu insinuaciju“.

Glavni tajnik UN-a António Guterres pozvao je na neovisnu istragu tog događaja, a Dmitrij Peskov ga je u tom podržao kazavši grada Bucha u Ukrajini. U tome je glavnog tajnika Ujedinjenih naroda podržao Dmitrij Peskov, kazavši:





“Naravno, monstruozna inscenacija u Buči mora i treba biti istražena. Ali treba odlučiti što će biti uistinu nepristrana, neovisna istraga”, dodao je Peskov, naglasivši kako Moskva ni pod kojim uvjetima ne može smatrati neovisnim različite vrste istraga u kojima Rusija ne sudjeluje.

Komentari

komentar





You may also like