Lavrov: demilitarizirat ćemo Ukrajinu čak i ako postignemo mirovni sporazum

Čak i ako se postignu mirovni sporazumi, Rusija će dovršiti demilitarizaciju u Ukrajini, izjavio je u četvrtak, između ostalog, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na medijskoj konferenciji za ruske i strane medije.

“Demilitarizacija u tom smislu, u smislu uništavanja infrastrukture naoružanja koja nam prijeti, bit će završena, čak i ako potpišemo mirovni sporazum, morat će svakako uključiti takvu klauzulu”, kazao je Lavrov, odgovarajući na pitanje britanskog novinara, prenose ruski mediji.

Šef ruske diplomacije izjavio je da će Rusija nastaviti operaciju u Ukrajini i da joj neće dopustiti održavanje vojne infrastrukture koja bi mogla postati prijetnja.

“Spremni smo razgovarati, ali ćemo nastaviti našu operaciju, jer si ne možemo priuštiti zadržavanje (vojne) infrastrukture u Ukrajini koja prijeti Ruskoj Federaciji”, naglasio je.

Ponovio je kako je ruska vojna operacija u Ukrajini bila „iznuđena odluka“, jer je „Zapad lagao Moskvu proteklih 30 godina“, citira Lavrova ruska agencija TASS.

„U tijeku je operacija koja ima jasne ciljeve: demilitarizacija Ukrajine u smislu sprječavanja prisutnosti oružja koje tamo prijeti Rusiji… , denacifikacija Ukrajine…, i, naravno, osiguranje jamstva (sigurnost) za Rusiju bez ulaska Ukrajine u NATO”, kazao je šef ruske diplomacije.





U oštrom istupu, Lavrov je kazao kako cilj Zapada nije osigurati sigurnost Ukrajine na temelju ravnoteže interesa s Rusijom, već “demontirati” Rusku Federaciju.

Komentari

komentar





You may also like