Lavrov i Tillerson razgovarali o Sjevernoj Koreji, Siriji, Ukrajini i bilateralnim odnosima

Sinoć, 26. prosinca, na inicijativu američke strane održan je telefonski razgovor između američkog državnog tajnika Rexa Tillersona i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeya Lavrova.

Rusko MVP je s tim u svezi priopćilo, kako su obje strane bile jedinstvene oko toga da sjevernokorejski raketno-nuklearni potezi krše zahtjeve Vijeća sigurnosti UN-a. Lavrov je, međutim, iznova naglasak stavio na nedopustivost jačanja napetosti oko Korejskog poluotoka zbog agresivne retorike Washingtona na adresu Pjongjanga i jačanja vojnih priprema u regiji. Naglašena je nužnost brzog prijelaza od govora saknkcija prema pregovaračkom procesu. Podsjećamo da je državni tajnik Tillerson nedavno izjavio kako je SAD spreman za neposredne razgovore sa Sjevernom Korejom oko odustanka te zemlje od razvoja nuklearnog programa, ali i to, da je američki predsjednik Donald Trump od Rusije zatražio aktivniju ulogu i jači pritisak na Pjongjang.

Lavrov i Tillerson sinoć su razgovarali i o stanju u Siriji i Ukrajini. Glede Sirije je ponovljen stav kako se trebaju nastaviti potezi koji će zaustaviti sukobe i očuvati teritorijalnu cjelovitost zemlje, uključno i provedbu Kongresa sirijskog nacionalnog dijaloga, kojeg Rusija planira organizirati krajem siječnja u Sočiju i oko čega se na nedavnom 8. krugu Astanskih pregovora dogovorila s Iranom i Turskom. Taj kongres proveo bi se u okviru odredbi rezolucija VS UN-a o riješenju sukoba u Siriji i stimulirao bi neposredne pregovore između vlade i oporbe u Ženevi bez bilo kakvih prethodnih uvjeta.

Glede Ukrajine ponovljene su već uobičajene fraze oko potrebe provedbe sporazuma iz Minska ali i ukazana važnost nastavka održavanja dvostranog konzultacijskog kanala (između Rusije i SAD-a) kao dopune radu Kontaktne skupine i „normandijskog formata“ (Njemačka, Francuska, Ukrajina, Rusija).

Ministri Lavrov i Tillerson razgovarali su i o nastavku dijaloga o aktualnim problemima bilateralnih odnosa u sferi  strateške stabilnosti.
Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like