Lavrov: Uvlačenje Ukrajine u NATO stvara rizik velikog sukoba u Europi

Politika uvlačenja Ukrajine u Sjevernoatlantski savez uz moguće postavljanje napadačkih raketnih sustava u blizini ruskih granica stvara vojne rizike: čak i rizik od sukoba velikih razmjera u Europi, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za bosanskohercegovački list Oslobođenje koji je objavljen danas.

“Politika uvlačenja Kijeva u NATO s izgledom da se raketni sustavi  pojave u blizini naših granica stvara neprihvatljive sigurnosne prijetnje Rusiji, izazivajući ozbiljne vojne rizike za sve uključene strane, sve do sukoba velikih razmjera u Europi”, rekao je najviši ruski diplomat rekao je u intervjuu povodom 25. godišnjice diplomatskih odnosa Rusije i Bosne i Hercegovine. Ruski ministar vanjskih poslova rekao je da je sa svojim američkim kolegom Antonyjem Blinkenom vodio pregovore na marginama sastanka Ministarskog vijeća OESS-a u Stockholmu 2. prosinca, a 7. prosinca ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov američki kolega Joe Biden razgovarali su putem video poziva.

Kako je istaknuo ruski diplomat, ukrajinska kriza i izostanak napretka u ispunjavanju Sporazuma iz Minska o rješavanju situacije na istoku Ukrajine bili su na vrhu dnevnog reda ovih razgovora. “Ruski predsjednik Vladimir Putin naveo je konkretne primjere kako bi pokazao destruktivnu politiku Kijeva usmjerenu na demontažu sporazuma iz Minska i sporazuma postignutih u Normandijskom formatu te je izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog provokativnih akcija Kijeva protiv Donbasa”, dodao je Lavrov.

“Predsjednici su se složili da njihovi timovi započnu ozbiljan dijalog o pitanju izrade dugoročnih i pravno obvezujućih jamstava sigurnosti na zapadnim granicama Rusije”, rekao je ruski ministar vanjskih poslova. Kako je također rekao najviši ruski diplomat, Moskva je 15. prosinca američkoj strani predala svoje nacrte sporazuma između Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država o sigurnosnim jamstvima i sporazuma između Ruske Federacije i država članica NATO-a o sigurnosnim mjerama. Moskva čeka odgovor. “Smatramo da je prvenstveno potrebno smanjiti razmjere konfrontacije uzrokovane politikom SAD-a kroz pokroviteljstvo njihove štićenice Ukrajine”, rekao je Lavrov.

Komentari

komentar





You may also like