London optužio Rusiju da želi postaviti proruskog vođu u Ukrajini

Ujedinjeno Kraljevstvo optužilo je sinoć Kremlj da pokušava postaviti proruskog vođu u Ukrajinu, tvrdeći da su ruski obavještajci u sklopu plana za invaziju već bili u kontaktu s bivšim ukrajinskim političarima, prenosi Reuters.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova nije pružilo konkretne dokaze za svoje optužbe koje dolaze u vrijeme pojačanih tenzija između Rusije i Zapada. Ministarstvo je priopćilo da raspolaže informacijama po kojima ruska vlada želi postaviti proruskog vođu u Kijevu dok razmatra hoće li napasti Ukrajinu te da je potencijalni kandidat kao čelnik proruskog vodstva bivši ukrajinski zastupnik Jevhen Murijev.

Jevhen Murajev vlasnik je poznatog TV kanala koji otvoreno podržava Kremlj, a kandidirao se za predsjednika Ukrajine 2019. godine, no odustao je od utrke u korist drugog kandidata s podrškom iz Kremlja. U subotu navečer Murajev je odbacio optužbe nazvavši ih “glupima i apsurdnima”, istaknuvši da je i sam bio žrtva ruskih sankcija. Možda sam nešto propustio, ali Rusija ima drugog kandidata pa čak to niti ne krije. Ja sam domoljub, rekao je za Telegraph. Isti medij navod da bi pravi kandidat Kremlja mogao biti Viktor Medvedčuk, ukrajinski oligarh kojega s Putinom veže i kumstvo. Britanski dužnosnici također su naveli imena četiri bivša ukrajinska ministra koja su navodno bila u dosluhu s ruskim obavještajnim časnicima. Riječ je o Sergiju Arbuzovu, Andriju Klujevu, Vladimiru Sivkoviču i Mikoli Azarovu, koji je bio ukrajinski premijer od 2010. do 2014. godine.

Ministrica vanjskih poslova Liz Truss rekla je da informacije koje se danas objavljuju osvjetljavaju opseg ruske aktivnosti osmišljene da bi srušile Ukrajinu i daju uvid u razmišljanje Kremlja. “Nećemo tolerirati zavjeru Kremlja za postavljanje proruskog vodstva u Ukrajinu”, napisala je Truss na Twitteru, poručivši da bi vojni upad u Ukrajinu bio ogromna strateška pogreška s ozbiljnim troškovima.

Britanske optužbe dolaze dan nakon što američki državni tajnik Antony Blinken i šef ruske diplomacije Sergej Lavrov nisu postigli veći napredak na pregovorima o Ukrajini u Ženevi iako su se složili nastaviti razgovore kako bi pokušali riješiti krizu koja je potaknula strah od vojnog sukoba.

Komentari

komentar





You may also like