London protjeruje ruskog vojnog atašea! Stigao odgovor Moskve

Eskalira politički sukob između Londona i Moskve. O tome najbolje svjedoči i najnovija vijest, prema kojoj će ruski izaslanik za obranu (vojni ataše) biti protjeran iz Velike Britanije u akciji protiv uplitanja stranih država. To je u srijedu objavio ministar unutarnjih poslova James Cleverly, a prenosi medij The Standard.

Ove su mjere poduzete nakon što je objavljeno kako postoji sumnja da je Rusija umiješana u podmetanje požara u tvrtki povezanoj s Ukrajinom u UK-u.

Ruski vojni ataše, opisan kao “neprijavljeni vojni obavještajni časnik”, odmah će biti otpravljen, dok će nekoliko ruskih diplomatskih prostorija također biti zatvoreno, rekao je James Cleverly dodajući slijedeće: “Naša poruka Rusiji je jasna. Zaustavite ovaj ilegalni rat, povucite svoje trupe iz Ukrajine, prestanite s ovom zlonamjernom aktivnošću.”

Strože mjere bile su najnoviji korak kao odgovor na “obrazac navodne ruske zlonamjerne aktivnosti diljem Ujedinjenog Kraljevstva i Europe” u pokušaju da se “ciljaju i demontiraju ruske operacije prikupljanja obavještajnih podataka”, priopćilo je britansko ministarstvo unutarnjih poslova.

Rusija zaprijetila Velikoj Britaniji nanošenjem udara po njenim vojnim objektima i izvan Ukrajine





Uhićeno pet muškaraca

Pet muškaraca uhićeno je u vezi s navodnim prijestupima koji se odnose na neprijateljske aktivnosti u Ujedinjenom Kraljevstvu u svrhu dobrobiti Rusije, dodao je ministar Cleverly i upozorio da Britanija i druge nacije u Europi neće tolerirati miješanje ove vrste od strane Rusije, upozoravajući na “obrazac sumnjive aktivnosti” režima Vladimira Putina diljem kontinenta.

Oni su uključivali “zloćudnu aktivnost” Rusije protiv pomoći Ukrajini u Njemačkoj i Poljskoj, te špijuniranje u Italiji i Bugarskoj, cyber napade i povrede zračnog prostora.

“Moramo pričekati da se kazneni slučajevi koji su u tijeku diljem Europe, uključujući ovdje u UK-u, zaključe”, dodao je. “No s obzirom na ove optužbe, Vlada neće čekati da poduzme daljnje korake kako bi poslala snažnu poruku odvraćanja Rusiji i dodatno smanjila sposobnost ruske obavještajne službe da prijeti UK-u. Zato danas, u suradnji s ministrom vanjskih poslova, najavljujem paket mjera kako bi Rusiji jasno dali do znanja da nećemo tolerirati takve očite eskalacije. Tako da mogu reći Zastupničkom domu da ćemo protjerati ruskog vojnog atašea koji je neprijavljeni vojni obavještajni časnik.”





“Uklonit ćemo status diplomatskih prostorija s nekoliko nekretnina u ruskom vlasništvu u Ujedinjenom Kraljevstvu, uključujući Seacox House, imovinu u ruskom vlasništvu u Sussexu i trgovinski i obrambeni odjel u Highgateu za koje vjerujemo da su korišteni u obavještajne svrhe. I namećemo nova ograničenja za ruske diplomatske vize, uključujući ograničavanje vremena koje ruski diplomati mogu provesti u Ujedinjenom Kraljevstvu.” – kazao je britanski ministar.

Foto: Komsomolskaya Pravda / Guliver Image

Reagirala Moskva

Rusko ministarstvo vanjskih poslova maloprije je objavilo kako je ruski veleposlanik u Velikoj Britaniji Andrej Kelin pozvan u ministarstvo vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva nakon što su britanske vlasti objavile namjeru da protjeraju ruskog vojnog atašea i postrože pravila za dobivanje diplomatskih viza za Ruse.

“Rusija će dati adekvatan odgovor” – rekla je glasnogovornica ruskog MVP Marija Zaharova, ne precizirajući o čemu je riječ.

Kazala je slijedeće: “Krajem travnja u Ujedinjenom Kraljevstvu su protiv Rusije iznesene brojne lažne optužbe u vezi s navodnom umiješanošću naše zemlje u podmetanje požara određenim skladištima u predgrađu Londona. S njihove strane, mi smo “plitki”. Ili su izjavili da na njihovom teritoriju “operiramo kemijskim oružjem”, ili smo navodno zapalili neka skladišta. Čini se da je u Londonu nešto pokvareno. Pojavu ovakvih provokativnih materijala smatramo još jednom salvom informacijskog rata protiv naše zemlje koji je pokrenuo Downing Street.”

Napominjemo da svijetu diplomacije na ovakve poteze, poput ovog današnjeg od strane Londona, druga strana obično reagira proporcionalnim mjerama tj. protjerivanjem diplomata iste razine zemlje koja je to prva pokrenula.

Zoran Meter: Cirkus zvan „Novičok“ i njegove geopolitičke posljedice

Komentari

komentar

You may also like