Medvedev kaže da su SAD bile zainteresirane za izvoz afganistanskog heroina u Rusiju

Talibani su pridonijeli su više borbi protiv droge u Afganistanu u protekloj godini nego što je to učinio dvodesetogodišnji napor koalicije predvođene Sjedinjenim Državama koja je zapravo bila zainteresirana za izvoz afganistanskog heroina u Rusiju i druge zemlje, rekao je zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev.

Ruski političar pozvao se na Anketu o afganistanskom opijumu 2023. koju je ranije ovog mjeseca objavio Ured UN-a za droge i kriminal (UNODC). Prema njemu, proizvodnja opijuma u Afganistanu zabilježila je pad od 95 posto, sa 6200 tona proizvedenih 2022. na 333 tone 2023. godine. Više o tome ovdje.

“Talibani su u manje od godinu dana, ma kako mi o tome mislili, učinili ono što NATO koalicija predvođena SAD-om, koja se navodno borila protiv terorizma u zemlji, nije uspjela u rasponu od 20 godina. To se dogodilo jer su oni koji su zapravo bili zainteresirani za izvoz heroina u Rusiju i druge zemlje otišli iz regije”, napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu. Sjedinjene Države dovršile su povlačenje svojih trupa iz Afganistana u ljeto 2021., označivši kraj vojne operacije koja je pokrenuta 2001. godine. Jedan od ciljeva američke okupacije Afganistana je, barema na papiru, bila i borba protiv šverca opijuma,

Nakon što je iz Afganistana otišla američka vojska, za 95% pala proizvodnja opijuma

Komentari

komentar





You may also like