Merkel: proturuske sankcije ostaju dok se Krim ne vrati Ukrajini

Proturuske sankcije neće se ukinuti sve do uspostave punog ukrajinskog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel na današnjoj zajedničkoj konferenciji za medije s ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim u Berlinu.

„Dok na tom frontu nema napretka, sankcije ne mogu biti ukinute, a sankcije koje se tiču Krima mogu biti ukinute tek po njegovom povratku u sastav Ukrajine“, izjavila je njemačka kancelarka. Također je kazala kako će se sastanak savjetnika čelnika zemalja članica „normandijskog formata“ održati 12. lipnja.

S druge strane novi ukrajinski predsjednik je izjavio kako „ne želi da zbog proturuskih sankcija stradavaju europski partneri, ali da su one jedini način da se bez krvi dođe do uspostave mira na kontinentu“.

Ova izjava njemačke kancelarke ne predstavlja ništa novo, niti je treba shvatiti u nekom drugom kontekstu u odnosu na dosadašnju formalnu njemačku i EU politiku prema Rusiji nakon izbijanja ukrajinske krize i uvođenja proturuskih sankcija 2014.g. Naravno da se drukčije izjave od ovdje spomenutih iz EU niti ne mogu čuti, jer bi to značilo i faktični poraz njezine politike. Ali zato, bez obzira na službenu političku retoriku, i dalje permanentno jačaju gospodarske veze s Rusijom, prije svih od strane ključnih članica EU, poput Njemačke, Francuske ili Italije. To ne treba predstavljati iznenađuje budući da će proturuske sankcije na snazi vjerojatno ostati „vječno“ (jer se Krim nikada neće vratiti u sastav Rusije osim u slučaju nekog teškog geoplitičkog sloma i globalnog poraza Rusije do čega dugoročno neće doći) ali će, sukladno tome, biznis nastaviti tražiti i iznalaziti alternativne putove za suradnju s Rusijom i to će se događati sve jače i sve brže. Uostalom, uza sve geopolitičke napetosti pa i sve jače izražavano neprijateljstvo između Rusije i SAD-a, upravo su američke investicije na rusko tržište prošle godine višestruko nadvisile one iz EU. Osim toga, izjave njemačke kancelarke treba promatrati i u kontekstu njezine nepopustljivosti po pitanju realizacije rusko-njemačkog plinovoda „Sjeverni tok 2“ kojemu se oštro protive SAD i niz članica EU iz njezinog istočnog krila, kao i sama Ukrajina. Merkel time saveznicima demonstrira svoju političku „proturusku“ odlučnost, u zamjenu za ostvarenje prava da Berlin samostalno odlučuje o svojoj energetskoj politici i načinima ostvarenja njezine sigurnosti u dugoročnoj perspektivi. A ti su načini nedvojbeno vezani uz jačanje energetske suradnje s Rusijom, što je i otvoreni stav službene njemačke politike i ključnih njemačkih institucija vezanih uz taj sektor.

 

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like