Merkel: „Sjeverni tok 2“ neće dovesti do pune ovisnosti Njemačke o ruskom plinu

Završetak izgradnje plinovoda „Sjeverni tok 2“ neće dovesti do potpune ovisnosti Njemačke o ruskom plinu, izjavila je danas njemačka kancelarka Angela Merkel (info: Reuters).

„Postajemo li mi ovisni o Rusiji zbog tog drugog plinovoda? Ja kažem „ne“, ako mi istovremeno provodimo diversifikaciju (dobave energenata)“, izjavila je Merkel u Bratislavi tijekom pregovora sa šefovima vlada zemalja Višegradske skupine (Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska).

Kancelarka je potvrdila kako Ukrajina mora ostati država-tranziter ruskog plina, kazavši, kako ona nastavlja pregovore s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kako bi se osigurala strateška važnost Ukrajine u tranzitu plina iz Rusije.

„Sjeverni tok 2“, koji se gradi po dnu Baltičkog mora i povezivat će rusku i njemačku obalu, imat će kapacitet 55 milijardi m3 plina godišnje. Njegovo dovršenje planirano je za kraj ove godine.
Sutra se u Bruxellesu održava ključni sastanak članica EU o izmjenama zakonskih regulativa o unutarnjem plinskom tržištu, koje bi, u slučaju usvajanja u pitanje mogle dovesti konačnu realizaciju ovog projekta, ali i ozbiljno uzdrmati čitavu EU – oko njega ozbiljno podjeljenju. Više o tom, svojevrsnom „Danu-D“ koji se očekuje 8. veljače, pročitajte u danas objavljenom komentaru u poveznici ispod ovog teksta.

Dan „D“ za „Sjeverni tok 2“: Francuska protiv Njemačke uoči odlučujućeg glasanja?Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like