Mladi američki vojnik namjerno prešao bitnu granicu između Sjeverne i Južne Koreje

Američki vojnik koji je prešao crtu razgraničenja u ušao u Sjevernu Koreju suočen je sa stegovnim postupkom američke vojske i bit će poslan natrag u Sjedinjene Države, prema dužnosniku američke obrane. No, čini se da Sjeverna Koreja nije tako voljna pustiti ga iz zatvora. Vojnik je mlađi regrut koji je dodijeljen američkim snagama u Koreji, rekao je dužnosnik, dodajući da je sudjelovalo na obilasku demilitariziranog tampon područja zvanog Joint Security Area (JSA) kao civil, prenosi CNN.

Glasnogovornik američkih snaga u Koreji, pukovnik Isaac Taylor, rekao je danas da je američki vojnik “namjerno i neovlašteno” prešao liniju tijekom JSA obilaska. “Vjerujemo da je trenutno u pritvoru Demokratske Narodne Republike Koreje i radimo s našim kolegama iz Južne Koreje na rješavanju ovog incidenta”, rekao je Taylor. Nije bilo naznaka da je vojnik pokušao prebjeći, rekao je drugi američki dužnosnik. Izgledi da će američki vojnik biti zadržan u sjevernokorejskom vojnom pritvoru su veliki, a incident se zbio u vrijeme napete diplomacije i rastućih vojnih napetosti na Korejskom poluotoku. Američki dužnosnici kažu da čekaju da potvrde njegov identitet dok njegova najbliža rodbina ne bude obaviještena.

Zajedničko sigurnosno područje najprepoznatljiviji je dio šire demilitarizirane zone između Južne i Sjeverne Koreje, a obilasci područja otvoreni su za javnost i organizira ih UN. Područje  JSA je demilitarizirano od 2018. nakon međukorejskog vojnog sporazuma, tako da su i UNC trupe i sjevernokorejski vojnici u tom području nenaoružani. Ni vojnici zapovjedništva UN-, ni sjevernokorejski vojnici ne smiju prijeći vojnu demarkacijsku crtu koja razdvaja dvije Koreje. Šira demilitarizirana zona (DMZ) tampon je zona, široka oko 4 km dugačka 220 km, koji razdvaja Sjevernu i Južnu Koreju. Postala je jedna od najteže utvrđenih granica na svijetu, okružena kilometrima bodljikave žice i minama, a kojom desetljećima patroliraju vojnici s obje strane.

No, Joint Security Area je manje i drugačije područje. Iako postoji niz kontrolnih točaka koje je potrebno proći da bi se došlo do JSA i prelazak vojne linije razgraničenja koja je stvarna granica između Sjeverne i Južne Koreje ne zahtijeva prolazak nikakve fizičke barijere. Na tlu postoji samo mala uzdignuta linija koja označava granicu, a za prelazak preko nje potreban je samo jedan korak, kao što je to učinio bivši američki predsjednik Donald Trump kada se 2019. u JSA-i sastao sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong Unom. Tijekom uobičajenog obilaska JSA-e, sudionici se drže oko 20 metara dalje od crte preko koje je Trump zakoračio.

Na kraju Korejskog rata, koji se odvijao od 1950. do 1953. godine, Korejski poluotok je grubo prepolovljen i stvorena je tampon zona između njih dvoje. Taj je sporazum potpisan u selu Panmunjom koje je postalo JSA, jedino područje duž DMZ-a gdje su se dvije strane mogle sastati radi pregovora i razmjene zarobljenika. Tijekom desetljeća JSA područje je bilo poprište sporadičnog nasilja između dviju strana, uključujući i 1976. kada su dvojica američkih vojnika nasmrt pretučena od strane sjevernokorejskih graničara dok su pokušavali posjeći stablo na granici. Preko JSA je granicu prešlo i nekoliko prebjega.

Komentari

komentar





You may also like