Moskva će u svibnju ugostiti ministre Turske, Irana i Sirije kako bi raspravljali o Siriji

Četverostrani sastanak između ministara vanjskih poslova Turske, Rusije, Sirije i Irana o sirijskom pitanju mogao bi se održati početkom svibnja u Moskvi, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu na televiziji danas.

“O organizaciji sastanka na razini ministara vanjskih poslova ranije su razgovarali zamjenici ministara vanjskih poslova. Prošli tjedan razgovarali smo o tome s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom. Trenutno je takav sastanak planiran za početak svibnja, a održat će se u Moskvi “, tvrdi.

“Četverostrani sastanci imaju za cilj normalizirati i oživjeti mehanizme za rješavanje pitanja Sirije – posebno proces u Astani. Ranije su napravljeni koraci unutar ovog procesa, ali nisu postignuti nikakvi rezultati. Osim toga, mapa puta na kojoj strane rade podrazumijeva sastanak čelnika na kraju. O perspektivi i pripremi za takve daljnje pregovore razgovarat će se u Moskvi u svibnju”, rekao je.

Istodobno, Cavusoglu je istaknuo da se izravni pregovori između turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i sirijskog predsjednika Bašara Asada u ovom trenutku ne razmatraju i pozvao da se pričekaju rezultati četverostranog formata o Siriji. Cavusoglu je također istaknuo da, osim ciljeva procesa iz Astane, Turska smatra važnim pojačati svoju borbu protiv terorizma u pograničnim područjima Sirije. Istaknuo je da su vojne operacije, koje je ranije izvela Ankara, “omogućile sprječavanje uspostave terorističkog koridora u Siriji”. “Međutim, terorističke skupine [kurdske organizacije, uključujući Kurdistansku radničku stranku, PKK, koju Ankara smatra terorističkom] nastavljaju djelovati u sjeveroistočnoj Siriji. Prijete nam i žele podijeliti Siriju. Stoga želimo pojačati zajedničku borbu s ovim prijetnjama”, rekao je Cavusoglu.

Komentari

komentar





You may also like