Moskva: Uhićeno 11 osoba, Islamska država preuzela odgovornost za napad

Rusija je uhitila 11 osoba, uključujući četvoricu osumnjičenih napadača, povezanih s pucnjavom u koncertnoj dvorani u Moskvi, priopćio je Kremlj u subotu. Ruski istražni odbor objavio je da je broj poginulih skočio na 93 u napadu u kojem su u petak navečer naoružani napadači u maskirnoj odjeći otvorili vatru iz automatskog oružja na publiku koncerta.

Zastupnik Alexander Hinštein objavio je u subotu na Telegramu da su dvije osobe osumnjičene za izvođenje smrtonosnog napada privedene u ruskoj regiji Brjansk nakon potjere automobilom. Drugi osumnjičenici, prema prvotnim informacijama, pobjegli su u obližnju šumu, dodao je Hinštein, gdje su, prema Kremlju, kasnije također ulovljeni. Istražitelji su objavili slike automatskog oružja Kalašnjikov, prsluke s više rezervnih okvira, vreće iskorištenih čahura i putovnice iz Tadžikistana. Tadžikistan je većinski muslimanska srednjoazijska država koja je bila dio Sovjetskog Saveza.  Objavljeno da su napadači navodno bili u bijelom automobilu marke Renault.

Kremlj je naknadno priopćio da je šef sigurnosne službe FSB Alexander Bortnikov predsjednika Vladimira Putina obavijestio da su “četiri terorista” među 11 uhićenih osoba te da služba nastoji identificirati suučesnike. Četiri osumnjičena počinitelja smrtonosnog napada išla su prema ruskoj granici s Ukrajinom kada su uhićena rano u subotu, a imali su kontakte na ukrajinskoj strani, prenio je Interfax izjavu sigurnosne službe FSB-a. FSB je objavio da je napad pažljivo planiran. Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak rekao je u petak da Kijev nema nikakve veze s napadom.

Pucnjava se zbila u petak navečer u koncertnoj dvorani Crocus City Hall u blizini Moskve, gdje je trebao nastupiti rock sastav iz sovjetskog doba. Videosnimke, čija je vjerodostojnost potvrđena, prikazuju ljude kako zauzimaju svoja mjesta u dvorani, a potom trče prema izlazima dok se u pozadini čuje pucnjava i vrisci. Drugi video prikazuje muškarce kako pucaju u skupine ljudi. Neke su žrtve ležale nepomične u lokvama krvi. “Odjednom smo iza nas začuli praske – pucnjeve. Rafal – ne znam što”, rekao je za Reuters jedan svjedok, koji je htio ostati anoniman. “Počeo je stampedo. Svi su trčali prema pokretnim stepenicama. Svi su vrištali, svi su bježali”, rekao je očevidac.

Ukrajina odbacuje umiješanost u napad, jedna osoba uhićena, Medvedev poručuje: ‘Smrt za smrt’





Putin poželio brz oporavak ozlijeđenima, u Rusiji pooštrene sigurnosne mjere

Ruske agencije, citirajući Kremlj, prenijele su ranije da je direktor FSB-a – Savezne sigurnosne službe Ruske Federacije obavijestio ruskog predsjednika Vladimira Putina o smrtonosnom napadu na koncertu. Putin je obaviješten u prvim minutama o napadu i redovito se ‘ažurira’ s informacijama, priopćio je Kremlj. “Predsjednik stalno prima informacije o tome što se događa i o mjerama koje se poduzimaju preko svih relevantnih službi. Šef države dao je sve potrebne upute”, rekao je nakon napada glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Putin je zaželio brz oporavak ozlijeđenima u napadu na koncertu blizu Moskve, izvijestila je državna novinska agencija TASS pozivajući se na potpredsjednicu vlade Tatianu Golikovu. Rusija je pooštrila sigurnost u zračnim lukama, prometnim čvorištima i diljem glavnog grada, s više od 21 milijunom stanovnika. Sva javna događanja u cijeloj zemlji su otkazana. “U centru Crocus City danas se dogodila užasna tragedija”, rekao je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin. “Žao mi je zbog voljenih žrtava”.

Krenulo je: Ukrajinski obavještajci okrivili Putina i ‘ruske specijalne službe’ za orkestriranje napada





Odgovornost za napad preuzela Islamska država

Sjedinjene Američke Države imaju obavještajne podatke koji potvrđuju odgovornost Islamske države za smrtonosnu pucnjavu na koncertu u blizini Moskve, izjavila su u petak dva američka dužnosnika. Dužnosnici su podsjetili da su Sjedinjene Američke Države upozorile Rusiju posljednjih tjedana na mogućnost napada.

“Ranije ovog mjeseca, američka vlada imala je informacije o planiranom terorističkom napadu u Moskvi, koji bi mogao biti usmjeren na velika okupljanja, uključujući koncerte, što je potaknulo State Department da javno upozori Amerikance u Rusiji”, rekla je glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Adrienne Watson. “Američka vlada također je podijelila ove informacije s ruskim vlastima u skladu sa svojom dugogodišnjom politikom ‘dužnosti upozorenja'”, rekla je.

Islamska država, militantna skupina koja je nekad imala kontrolu nad dijelovima Iraka i Sirije, preuzela je odgovornost za napad, objavila je agencija te skupine Amaq na Telegramu.

Veleposlanstvo SAD-a u Rusiji upozorilo je 8. ožujka da “ekstremisti” imaju neposredne planove za napad u Moskvi, nekoliko sati nakon što su ruske sigurnosne službe rekle da su osujetile planiranu pucnjavu u sinagogi od strane ćelije Islamske države. Veleposlanstvo, koje je u više navrata pozvalo sve građane SAD-a da odmah napuste Rusiju, nije dalo više detalja o prirodi prijetnje, ali je reklo da bi ljudi trebali izbjegavati koncerte i gužve te biti svjesni svoje okoline.

Moskva: Naoružani napadači otvorili vatru na ljude u koncertnoj dvorani, najmanje 40 mrtvih

Komentari

komentar

You may also like