NATO i EU zabrinuti zbog ruskog utjecaja na Balkanu i mogućeg uplitanja u europske izbore

Eurozastupnici su u četvrtak na zadnjoj plenarnoj sjednici uoči europskih izbora rezolucijom upozorili na opasnost ruskog uplitanja sa ciljem potkopavanja demokratskih procesa. “Vanjsko uplitanje je sustavna prijetnja koju je potrebno odlučno suzbiti”, navodi se u rezoluciji usvojenoj s 429 glasova za, 27 protiv i 48 suzdržanih. “Rusija je i dalje glavno izvorište vanjskog uplitanja i dezinformacija u Europskoj uniji”, dodaje se. Europski parlament snažno je osudio “sve pokušaje, posebno one Ruske Federacije, da ugrozi funkcioniranje europskih demokratskih procesa i naglašava da te taktike ne smiju proći nekažnjeno”.

Eurozastupnici ističu i da je Rusija “sustavno održavala kontakte s krajnje desnim i krajnje lijevim strankama”. U tom su kontekstu navedeni kontakti članova Alternative za Njemačku (AfD), francuskog Nacionalnog okupljanja, Slobodarske stranke Austrije (FPO) i drugih stranaka s Moskvom, dok je navedeno da vladajuća mađarska stranka Fidesz širi teze Kremlja. Posebno je istaknuto da je nedavna istraga belgijskih i čeških tajnih službi pokazala da je Moskva platila određenim europarlamentarcima za promicanje ruske propagande.

Izbori za Europski parlament održavaju se od 6. do 9. lipnja, a eurozastupnici su pozdravili odluku belgijskog predsjedništva o osnivanju privremene radne skupine za krizne situacije s ciljem suzbijanja ruskog uplitanja u europske izbore. “Sva nacionalna tijela i tijela EU-a moraju pojačati svoje napore u borbi protiv vanjskog upletanja kako bi se osigurao puni integritet” izbora za Europski parlament, navodi se u rezoluciji.

SAD strahuje od ruskog utjecaja u BiH: ‘Pod hitno je potrebno diversificirati energetske izvore’

Ruska invazija, NATO i zapadni Balkan

Osim europskih političara, zabrinuti su i u NATO savezu koji pojačava djelovanje u zemljama izloženima potencijalnom ruskom utjecaju i pritisku. Budućnost zapadnog Balkana je u NATO savezu koji je nakon ruske agresije na Ukrajinu pojačao svoje angažiranje u Bosni i Hercegovini, navedeno je na prvom Sigurnosnom forumu koji se održava u Mostaru i poručeno kako su institucije te zemlje sposobne spriječiti sigurnosnu eskalaciju.





Zagreb Security Forum i Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara organizirali su prvi „Mostar Security Forum“ na kojemu je sudjelovala i američka brigadna generalica Pamela McGaha, koja je na čelu NATO-ova stožera u Sarajevu. Pozdravila je održavanje prvog mostarskog sigurnosnog foruma navodeći kako su ti događaji ključni “kako bi se pomoglo izgraditi daleko otpornija društva”, prenosi Hina.

Upozorila je na iskušenja s kojima je i Bosna i Hercegovina suočena zbog ruske agresije na Ukrajinu. “Bosna i Hercegovina nije imuna na izazove poput kibernetičkih napada, dezinformacija, ekonomskog pritisaka. Zato napose nakon brutalne invazije Rusije na Ukrajinu NATO i njegovi saveznici pojačavaju potporu Bosni i Hercegovini”, izjavila je brigadna generalica američke vojske.

Voditelj Instituta za istraživanje hibridnih sukoba Gordan Akrap, koji je i prvi čovjek Zagreb sigurnosnog foruma, ocijenio je iznimno važnim da Bosna i Hercegovina nastavi napredovati prema NATO savezu smatrajući da bi to bio ključni doprinos njezinoj stabilnosti, sigurnosti i miru. “Bosna i Hercegovina treba raditi da se integrira u NATO savez. Ja se nadam da će se BiH uskoro osvijestiti u dogledno vrijeme kako sigurnost i stabilnost nemaju cijene”, istaknuo je.

Čelnik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović je na upit medija odbacio mogućnost izbijanja sukoba i novoga rata u Bosni i Hercegovini. “Siguran sam da smo u stanju pratiti proces da kroz institucije čuvamo Bosnu i Hercegovinu od takvih utjecaja”, rekao je Čović.

 

Američka generalica: “Rusija uporno pokušava destabilizirati BiH i regiju”

Komentari

komentar

You may also like